Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, İstanbul'da beklenen büyük depremin risklerini inceledi ve korkutan tabloyu ortaya koydu. Komisyonda sunum yapan İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Hastanesi doktoru Dr. Ali Serdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, İstanbul'da beklenen depremin etkilerinden biri olan yangınlara ilişkin tehlikeye dikkat çekti.
İSTANBUL DEPREMİNDE DOĞAL GAZ KUTULARI PATLAYABİLİR
İstanbul'da meydana gelen depremde yaşanacak tehlikelere dikkat çeken Dr. Gültek, “Olası bir depremde 500 doğal gaz servis kutusu aynı anda alev alabilir. 1999’dan beri bu risklere karşı hazırlık yapılıyor, ancak daha fazlası gerekli” dedi.
Şişli, Maslak ve İkitelli gibi yoğun nüfuslu bölgelerde yapılan İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı çalışmalarına değinen Gültek, “Söndürme ve algılama sistemleri kurulmuş ama bakımsız bırakılmış. Bazı yöneticiler, ‘Böyle bir sistemimiz mi varmış?’ diye şaşırdı.” Tarihî Yarımada’daki ahşap yapıların da risk altında olduğunu vurgulayan Gültek, Boğaziçi Üniversitesi ve İBB’nin hasar tespit simülasyonu üzerinde çalıştığını aktardı. Fabrika yangınlarının ekonomiye zarar verdiğini belirten Gültek, “10 yıl önceki incelemelerde, 60 büyük fabrikanın yüzde 60’ında yangın duvarı yoktu. Algılama sistemlerinin yüzde 70’i bozuk, aydınlatma sistemlerinin yüzde 80’i çalışmıyordu” ifadelerinde bulundu.
İstanbul'un yangınla ilgili tehlikesine dikkat çeken ve alınması gereken önlemleri belirten Temelli, “Ulusal yangın veri sistemi kurulmalı, yangın yönetmeliği güncellenmeli, iş yeri ve konutlar ayrılmalı, Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı oluşturulmalı'' açıklamasında bulundu.