İhtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği Osmanlı döneminden gelen "Zimem defteri" geleneği, Ramazan Bayramı öncesi İstanbul Valiliği koordinasyonunda yaşatıldı. Hayırseverlerin katkılarıyla İstanbul'un 39 ilçesinde birçok bakkalın tuttuğu veresiye defterlerindeki yaklaşık 2,5 milyon liralık borcun bayram öncesi kapatılması sağlandı. Kağıthane'de yapılan bakkal ziyaretlerine katılan Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ise Osmanlı geleneğinin yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Esnaftan Sibel Çakmak ise geleneğin hem vatandaşlara hem esnafa katkıları olduğunu ifade ederken dükkanların camına, borçların kapatıldığına dair broşür asıldı.
İstanbul Valisi Davut Gül: Amacımız, bu geleneğin duyurulması, yaşatılması
İstanbul Valisi Davut Gül konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Zimem defteri bilindiği gibi Osmanlı'dan günümüze kadar gelen, yer yer yaşatılan bir gelenek. Zimem defteri özetle hayırseverlerin, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını bakkaldaki defteri satın alarak kapattıkları bir sistem. Bunu görev yaptığımız her yerde yapmaya gayret ediyoruz. İstanbul'da da Ramazan ayı boyunca birkaç yerde hayırseverlerimizle yaptık. Bugün de Rams Türkiye olarak 100 tane bakkalda yapıyoruz. Amacımız; bu geleneğin duyurulması, yaşatılması ve başka hayırseverlerin de hem bizim aracılığımızla hem bireysel olarak kendilerinin yaparak bayram öncesinde ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmaları. İnşallah bizler de fırsat buldukça bu projeleri yapmaya gayret edeceğiz. Zimem defterinin yaşatılması ecdatla bağımızı kurmamızı sağlıyor" dedi.
Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten, Zimem Defteri Geleneğini Sürdürmenin Önemini Vurguladı
Geleneğin yaşatılmasına destek veren herkese teşekkür ettiğini söyleyen Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ise "Kağıthane ilçemizde 3 mahallemizde toplam 4 bakkal esnafımızı ziyaret ettik. Burada amacımız; zimem defteri geleneğini sürdürmek. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen güzel bir gelenek, ilk adıyla veresiye defteri. Bu gelenekte hayırseverler bu defteri satın alarak ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödemiş oluyor. Böylece bir elin verdiğini diğer el görmemiş oluyor, bu gerçekten çok kıymetli. Biz tabi 4 bakkal ziyaret ettik, çok eski defterler de vardı. Bu hayrın yapılmasında Rams Türkiye vesile oldu. Ama bakkal esnafın da elbette bu borçların makul hale gelmesinde çok büyük emekleri olmuştur. Gerçekte geleneklerimizi yaşatmaya devam etmeliyiz" diye konuştu.
Zizem Defteri Nedir?
Zimem defteri, geçmişteki veresiye defterinin modern bir yansımasıdır. Ramazan ayında, zenginler genellikle bakkallar, manavlar gibi dükkanlara giderek Zimem defterini talep ederdi. Defterin sayfaları rastgele koparılır ve "Borçlar silinsin, Allah kabul etsin" denirdi. Böylece, borcu ödeyen de, borçlu da kimin ödeme yaptığını bilmezdi. Bu gelenek, Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan anlamlı bir hayır işiydi.
Osmanlı döneminde, zenginler hiç tanımadıkları kişilerin borçlarını ödeyerek büyük bir yardım yaparlardı. Bu, "İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir" sözünde olduğu gibi, yapılan iyiliğin gösterişe dönüştürülmemesi gerektiğini vurgulayan bir davranıştı. Gerçek iyilik, yapılan yardımın bile fark edilmemesidir.
Zimem defteri, Osmanlı medeniyetinin en güzel dayanışma örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bugün, mahalle sakinlerinin esnaftan alışveriş yaparken ödeme yapmaları ve borçlarını daha sonra ödemek üzere veresiye defterine yazdırmaları, bu kültürün izlerini sürdürmektedir.
