"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4285 %0.26
36,3397 %0.24
3.034.009 %-2.176
2.829,19 -0,18
Ara
İşçi Haber Gündem İzmit Körfezi’ne 6 bin çipura, levrek ve kalkan bırakıldı

İzmit Körfezi’ne 6 bin çipura, levrek ve kalkan bırakıldı

”İzmit Körfezi’ni Balıklandırma” projesi çerçevesinde denize bırakılan balıklara takılan çipler sayesinde hem çeşitli bilimsel veriler elde ediliyor hem de büyüme ve gelişmeleri takip ediliyor

KOCAELİ (AA) Kocaeli'de balıklandırma çalışmaları kapsamında İzmit Körfezi'ne 6 bin çipura, levrek ve kalkan bırakıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce yürütülen "İzmit Körfezi'ni Balıklandırma" projesi çerçevesinde Körfez ilçesi Hereke sahilinde düzenlenen programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi'nin korunması için yapılan çalışmalardan bahsetti.

Dünyayı bozmadan, evrenle uyum içinde yaşamaya alışılması gerektiğini vurgulayan Büyükakın, "Asıl çevreci zihniyet böyle olmalı. Günde 3,4 milyon metreküp su Marmara Denizi'ne veriliyor. Bu suyun yüzde 53'ü ön arıtmadan geçiyor. Besin zincirine bu kadar azotu ve fosforu verirseniz müsilajla karşılaşırsınız." dedi.

Büyükakın, atık suyun arıtmadan denize verilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Kocaeli'de bizim denize bıraktığımız atık su oranı ise yüzde 8. Tamamı arıtmadan geçiyor. İlimizdeki suların yüzde 65'i ileri biyolojik arıtmadan, yüzde 35'i ise biyolojik arıtmadan geçiyor. Biz temizlesek de Marmara'ya kıyısı olan iller bunu yapmazsa yine aynı sonuçları alırız." ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nin geçmişte hor kullanıldığına değinen Büyükakın, şöyle devam etti:

"Her yıl 115 bin metreküp çamur bertaraf etmiş oluyoruz arıtma yaparak. Her gün siyasetle Marmara Denizi temizlenmez. Her gün deniz uçağımızla havadan kontrol gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 6 bin saat uçuş gerçekleştirdik. Körfezi kirleten gemilere 50 milyona yakın ceza yazıldı. İzmit Körfezi'ne ulaşan 12 dereyi sürekli takip ediyoruz. Küresel ısınma ayrı bir tehdit. Son 20 yılda Kocaeli'de 9 milyon fidan toprakla buluştu."

Daha sonra Büyükakın, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt ile diğer davetliler tarafından 6 bin yavru çipura, levrek ve kalkan denize bırakıldı.

Proje kapsamında İzmit Körfezi'ne bırakılan balıklara takılan çipler sayesinde hem çeşitli bilimsel veriler elde ediliyor hem de büyüme ve gelişmeleri takip ediliyor.

İzmit Körfezi'nde olta balıkçılığına da katkı sağlayan proje kapsamında şu ana kadar İzmit Körfezi'ne 24 bin yavru balık bırakıldı.

Programa, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ercan Küçük, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *