Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kurumlarında çalışan mağdur işçiler tekililerden kadro bekliyor. Peki mağdurlara kadro verilecek mi, son durum ne ?
Kamu devlet kurumlarında taşeron olarak çalışan işçiler yıllardır kendilerine kadro verilmemesinin ardından sosyal medya da yaptıkşları paylaşımlarla seslerini yetkiliere duyurmak istiyor.
Yıllardır kamu kurumlarında taşeron işçi olarak çalışan yaklaşık 500 bin işçi, 2018 yılında 696 sayılı KHK ile kadro hakkı verdiler.
Fakat 696 sayılı KHK kamudaki sorunlu istihdam uygulamalarını bütünüyle ortadan kaldırılmadı.
Belediye şirket işçileri ve geçici işçi kadrosuna geçen vatandaşlar KİT, özel bütçeli kuruluş, çağrı merkezi, hastane bilgi işlemi vs. gibi kadrolarında çalışan ve kadroya alınmayan işçilerin mağduriyeti her geçen gün artarak devam ediyor.
696 sayılı KHK’daki hükümlere göre, geçici işçi olarak istihdam edilecek personel; en son hizmet alım sözleşmelerinde öngörülen dönem ve çalışma sürelerini geçmemek kaydıyla, 5620 sayılı Kanun'un 3. maddesi hükümleri çerçevesinde istihdam edilmeye devam ediliyorlar.
Bu hükümlere göre MEB bir yazı yayınlayarak; geçici işçilerin 10 ay süre ile çalıştırılacağını duyurdu.
TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar sorunun biranönce yetkililer tarafından çözülmesini istiyerek:
“Geçici işçi kadrosunda yılda on ay çalıştırılan Milli Eğitim Bakanlığı işçileri, taşerondan kadroya geçen diğer kamu işçilerinden farklı olarak pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktalar. Bu arkadaşlarımız, yaşamlarını çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettirmektedir. On aylık maaşı 12’ye bölerek yaşamaya çalışıyorlar. Yapılan bu adil olmayan uygulama nedeniyle, tek gelir kaynakları olan ücretten yılda iki ay boyunca mahrum kalıyorlar. Bu durum, gelecekten kaygı duymalarına, gelir elde edemedikleri iki ay boyunca geçimlerini sağlama konusunda sıkıntıya düşmelerine yol açıyor.” açıklamalarında bulundu.