Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun yaptığı açıklamada, bir öğretmenin başörtüsü nedeniyle işine mal olan Quebec yasasına karşı yasal işlem için "kapıyı kapatmadığı" belirtti.
Batı Quebec Okul Yönetim Kurulu geçici başkanı Wayne Daly, Chelsea'de bir 3. sınıf öğretmenini yetkili makamlardaki kamu sektörü çalışanlarının dini semboller takmasını yasaklayan bir Quebec yasası nedeniyle farklı bir pozisyona transfer etti.
İnsan hakları savunucusu Amira Elghawaby tarafından çevrimiçi olarak yayınlanan elle çizilmiş bir kartta, 3. sınıf öğrencisi transferini "adil değil" olarak nitelendirdi. Büyük çoğunluk harekete karşı çıkıyor.
Çoğunlukla Fransızca konuşulan Quebec eyaletinde, görünüşte kamu hizmetinde "laiklik" için 2019'da bu yasa çıkarıldı.
Bu bahar bir Quebec mahkemesi tarafından kısmen onaylanan yasa tasarısı Müslümanları, Sihleri ve Yahudileri hedef aldığı için eleştiriliyor. Federal parti liderleri, moderatörün ayrımcı olarak nitelendirmesinin ardından Eylül ayındaki federal seçim tartışması sırasında özür talep etti.
Trudeau'nun ofisi bir e-postada, "Kanada'da hiç kimse, giydikleri veya dini inançları nedeniyle işini kaybetmemeli" dedi. "Gelecekte mahkemede temsil yapma kapısını kapatmadık" dedi.
Kapsayıcılık ve Çeşitlilik Bakanı Ahmed Hussen Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, federal hükümete iki yıllık yasaya karşı çıkmayı planlayıp planlamadığını sormanın "erken" olduğunu söyledi.
Kanada Sivil Özgürlükler Derneği (CCLA), Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi ve diğer gruplar, iddialarını destekleyen belgeleri muhtemelen gelecek yıl bir temyiz mahkemesine sundu.
Yokuş yukarı bir savaşla karşı karşıyalar çünkü Quebec, hükümetlerin Kanada'nın Haklar ve Özgürlükler Şartı'nın bazı kısımlarını ihlal eden yasalar çıkarmasına izin veren bir maddeyi yürürlüğe koydu. Ancak Waterloo Üniversitesi siyaset profesörü Emmett Macfarlane, federal hükümetin desteğinin bir fark yaratabileceğini söyledi.
"Anayasal davalarda hükümet müdahalelerinin bir miktar ağırlığı olabileceğine dair bazı kanıtlar var."
CCLA eşitlik programı direktörü Noa Mendelsohn Aviv, Reuters'e, sorunun Quebec veya Kanada değil, evrensel insan hakları olduğunu söyledi.
"Sonuçta işlerinden atılanlar, acı çeken insanlar ve temel hakları ihlal edilen insanlardır."
Bu haber Reuters'dan çevrilmiştir. Habere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.