"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2483 %0.07
37,0158 %-0.02
2.314.500 %-0.147
3.024,32 1,07
Ara
İşçi Haber Gündem Kandilli Rasathanesi, olası İstanbul depremi için hazırlıklarını başlattı

Kandilli Rasathanesi, olası İstanbul depremi için hazırlıklarını başlattı

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi tabanında 10 ay boyunca veri toplayan deniz dibi sismometrelerinin verilerini analiz ederek, Marmara Bölgesi'nde olası depremlerin konumları ve büyüklükleri hakkında bilgi edinmeyi amaçlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Japon bilim insanlarıyla işbirliği yaparak Marmara Denizi'nin tabanına yerleştirilen 8 deniz dibi sismometresi (OBS) ile 10 ay süresince sismik veri topladı.

DERİNLİKLERDEN VERİ TOPLAMA

Sismometreler, Marmara Denizi'nin 145 metre ile 1269 metre arasında değişen derinliklerinden veri toplayarak TÜBİTAK Marmara Gemisi aracılığıyla bir araya getirildi. Bu veriler, bölgedeki fay hatlarının hareketlerini analiz etmek için kullanılacak.

DEPREM RİSKİNİN ANLAŞILMASI

Kandilli Rasathanesi, deniz altı sismometrelerinden elde edilen verilerle özellikle İzmit Körfezi segmentindeki fay hattının hareketlerini incelemeye başladı. Bu analizlerle, bölgede meydana gelebilecek olası depremlerin yerleri ve büyüklükleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler elde edilmesi hedefleniyor.

TİTİZ ARAŞTIRMALAR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Marmara Bölgesi'nin büyük bir kısmının deprem riskini ilgilendirdiğini vurgulayarak, “Dünyada birçok örneği olan deniz araştırmalarını ülkemizde gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz. Sismik aktivite potansiyelinin yüksek olduğu bu bölgede araştırmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *