Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu’nda, ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına dair cezai yaptırımların yanı sıra iç güvenlik alanındaki farklı düzenlemeleri kapsayan 46 maddelik yeni yasa teklifi, yaklaşık 10 saat süren yoğun tartışmaların ardından kabul edildi. “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,” çarşı ve mahalle bekçileri başta olmak üzere iç güvenlik birimlerinin yetki ve görevlerini yeniden düzenlemeyi hedefliyor.
Çarşı ve Mahalle Bekçilerine Yeni Yetkiler
Öne çıkan değişiklikler arasında çarşı ve mahalle bekçilerinin çalışma koşulları, yetki sınırları ve görev kapsamları bulunuyor. Buna göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görev yapan bekçiler için polis memuru ve üstü rütbelerdeki personel, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki bekçiler için ise subay, astsubay ve uzman jandarma çavuşlar amir sayılacak.
Anayasa Mahkemesi Kararları Doğrultusunda Düzenlemeler
Yeni teklif, Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun şekilde bekçilerin önleyici ve koruyucu yetkilerini tanımlıyor. Artık çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgelerinde güvenliği sağlamak için çeşitli tedbirler alabilecek ve kabahat teşkil eden eylemleri genel kolluk kuvvetlerine bildirme yetkisine sahip olacak.
Bekçiler, görevleri sırasında durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında silah ya da tehlike arz eden eşyaların bulunabileceğine dair makul şüphe duyduklarında el ile dıştan kontrol gerçekleştirebilecek. Ancak bu kontrol sırasında kişiden kıyafet çıkarması veya araçların içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemeyecek.
Haftalık Çalışma Süresinde Değişiklik
Bekçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenirken, güvenlik ve asayiş gereklilikleri çerçevesinde bu süre, valilik izniyle 56 saate kadar çıkabilecek. Böyle durumlarda, bekçiler için fazla mesai uygulaması yapılacak ve fazla çalışılan süre istirahat olarak geri iade edilecek.
Olağanüstü Durumlarda Çalışma Saatleri Artırılabilecek
Bekçiler, olağanüstü hal, terör olayları, toplumsal huzursuzluk, doğal afet gibi olağanüstü durumlarda İçişleri Bakanı’nın onayıyla belirtilen çalışma süresinin dışında da görevlendirilebilecekler.
Yeni düzenlemeler, bekçilerin yetki ve görevlerini hem daha geniş çerçevede tanımlıyor hem de belirli kısıtlamalar getirerek yetki suistimalinin önüne geçmeyi amaçlıyor.