"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5172 %0.08
36,1851 %-0.17
3.380.956 %3.384
2.964,87 0,10
Ara
İşçi Haber Gündem Karadeniz'de yüzen mayınlar gıda krizini nasıl derinleştiriyor

Karadeniz'de yüzen mayınlar gıda krizini nasıl derinleştiriyor

Ukrayna'nın tahıl ihracatını devam ettirmesi için çabalar sürerken Birleşmiş Milletler, Karadeniz'e döşeli mayınların sevkiyatı engelleyerek gıda krizini daha da derinleştireceğini söylüyor.

Dünyanın "tahıl ambarı" olarak bilinen Ukrayna'nın gıda ihracatı için en önemli güzergah Karadeniz'deki limanları. Ukraynalı yetkililer 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş nedeniyle 20 milyon ton tahılın ülke dışına çıkarılamadığını belirtiyor. 

Avrupa Birliği ve Ukrayna, Moskova'yı Ukrayna limanlarını bloke ederek gıda tedariğini "silah haline getirmekle" suçluyor. Rusya ise ihracatın devam etmesine izin vermek için yaptırımların kaldırılmasını istiyor. 

Öte yandan denizcilik yetkililerine göre, Rusya ile Avrupa Birliği limanları açmak için bir anlaşma yapsa dahi gıda sevkiyatı denizdeki mayınlar nedeniyle ancak aylar sonra başlayabilecek. 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü, Ukrayna'nın liman girişlerine döşenmiş deniz mayınlarının çıkışı engellediğini ve bunların kaldırılmasının uzun süreceğini belirtti. 

Gıda fiyatlarının yükseleceği düşünülüyor

Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC), küresel tahıl üretiminin 2022/23 sezonunda talebin altında kalacağını söylüyor. 

Ukrayna'da sevkiyatın durmasının mevcut stokları azaltacağı ve ekmek, makarna gibi temel gıda maddelerinin fiyatını artıracağı düşünülüyor. 

Rusya Savunma yetkilileri mart ayında, Ukrayna'nın liman girişlerine 400 mayın döşediğini öne sürmüştü. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın 372 adet R-421-75 tipi deniz mayını döşediğini söylemişti. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı önceki gün, Ukrayna'nın "Meşru müdafaa hakkını kullanmak için" deniz mayınları yerleştirdiğini doğruladı.

Çoğunluğu tahıl yüklü 84 yabancı nakliye gemisi Ukrayna limanlarında mahsur kaldı. 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy Platten, "Şu an gemiler için giriş ve çıkış güvenli değil. Mayınlar temizlenene kadar bu durum değişmeyecek." şeklinde konuşuyor. 

Ukrayna çevresindeki mayınlar nasıl temizlenecek?

Uzmanlara göre, başlatılacak kapsamlı bir mayın temizleme operasyonu, 80'li yıllarda Irak ile İran arasındaki Birinci Körfez Savaşı'ndan beri yapılan en büyük girişim olacak. 

Eskiden İngiltere Kraliyet Donanması'nda savaş gemilerine komutanlık yapan Kaptan Gerry Northwood, ilk olarak döşenen mayın türleri ve nerede bulundukları konusunda istihbarata ihtiyaç duyulacağını söylüyor. 

Kaptan Northwood, mayın avlama araçlarının mayınların yerini belirleyip yok edebilmek için uzaktan komuta edilebilen denizaltılarla donatılması gerektiğini söylüyor. 

İngiltere Kraliyet Donanması'nda eski bir amiral olan Duncan Potts ise Karadeniz'in özellikle gelgit veya güçlü akıntılara sahip olmamasına rağmen, yüzen mayınların belirli bir süre içinde önemli mesafeler kat etmeye devam edebileceğini ifade ediyor.

Potts, Ukrayna yakınlarında şu an hem Rusya hem de Ukrayna için tehdit oluşturan ve başıboş dolaşan onlarca mayın olduğunu belirtiyor.

Euronews haber sitesinden çevrilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *