"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2596 %-0.01
36,9694 %-0.1
2.276.810 %-1.185
3.029,48 0,05
Ara
İşçi Haber Gündem 'Kobani' davasında 130 sayfalık karar açıklandı!

'Kobani' davasında 130 sayfalık karar açıklandı!

Kobani bahanesiyle düzenlenen aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu eylemlere ilişkin davada karar verildi. Mahkeme başkanı kararı açıkladı.

Kobani Davası öncesi duruşmanın görüldüğü Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü çevresine çok sayıda polis, akrep ve TOMA yerleştirildi. Duruşma öncesi DEM Parti Eş Başkanlarından açıklama geldi.

Duruşmada avukatlar beyanda bulunurken, sadece 2 sanık mahkemeye katıldı. Sanıkların da savunma vermesi sonrası mahkeme başkanı, bir karar açıklayacaklarını duyurdu. Karar okunurken salonda sloganlar başladı. Avukatlar salonu terk etti. Mahkeme başkanı, kararı açıkladı. Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İŞTE SANIKLARA VERİLEN KARARLAR!

6-8 Ekim olayları davasında Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayla Akat Ata'nın 9 yıl 9 ay tutukluluğu dikkate alınarak tahliyesine karar verildi. Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen beraat etti. Gülfer Akkaya hakkında beraat kararı verildi.

Eski HDP Milletvekili Emine Ayna'ya 10 yıl hapis cezası verildi. Figen Yüksekdağ, 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Aynur Aşan hakkında 9 yıl hapis cezası ile tutukluluk halinin devamına karar verildi. Emine Beyza Üstün hakkında devletin birliğini ve ülkü bütünlüğü suçundan beraat kararı verildi.

Gültan Kışanak'a, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak'ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine hükmedildi.

Mahkeme, İbrahim Bilici hakkında beraat kararı verdi. İsmail Şengül hakkında ise, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 16 yıl hapis cezası verildi. Şengül’ün tutukluluk halinin devamına karar verilirken, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Meryem Adıbelli, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçundan beraat etti. Adıbelli hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A 28 YIL 6 AY HAPİS!

Mesut Bağcık, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçlamasından beraat etti. Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan ise 9 yıl hapis cezası aldı.

Nazmi Gür, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sebahat Tuncel "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Menzir Çakar hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.

Selahattin Demirtaş hakkında 20 Yıl Hapis cezası verildi. Erteleme ve indirim kararı çıkmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ayrıca örgüt kurma ve yönetme suçundan açılan davadan ceza verilmemesine karar verildi. Öte yandan 4 yıl 6 ay hapis cezası daha verildi. Sırrı Süreyya Önder beraat etti. 

Mahkeme ayrıca Demirtaş'a Diyarbakır’da yaptığı Nevruz konuşması nedeniyle terör örgütü propagandası suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası, Diyarbakır’da halkı kanunlara uymamaya tahrik suçundan ise 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Selahattin Demirtaş'ın hapis cezası 42 yıla çıktı!

Mahkeme başkanı, Demirtaş ile ilgili kararı okurken duruşmaya 5 dakika ara verdi. Duruşmada diğer sanıklara ilişkin hükmün açıklanmasına devam ediliyor.

DURUŞMA SABAH BAŞLAMIŞTI

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'teki eylemlere ilişkin, aralarında terör örgütü PKK elebaşılarının yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması başladı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen davanın duruşmasında, mahkeme heyetinin 18'i tutuklu, 18'i tutuksuz, 72'si de firari olan sanıklar hakkındaki hükmünü açıklaması bekleniyor.

DURUŞMA ÖNCESİ BAZI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ KAMPÜSÜN ÖNÜNE GELDİ

Duruşmada, mahkeme başkanı dosyaya gelen evrak bulunduğunu belirterek sanık avukatlarına söz verdi. Duruşma, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Duruşma öncesi, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve davayı takip etmek isteyenler kampüs önünde toplandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve beraberindeki CHP heyeti de Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne geldi.

K O B A N İ 22

"KANUN İŞLESİN, YASALAR İŞLESİN"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, mahkeme heyetinin bugün tarihi bir karar verebileceğini belirterek, dava dosyanın gizli tanıklarla zorlama, yorumlarla hazırlandığını öne sürdü. Bakırhan, "Dosyadaki boş delillerle tutuklu olan arkadaşlarımızın umuyorum bugün tahliyeleri gerçekleşir." diye konuştu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da Türkiye tarihi açısından oldukça önemli davanın karara bağlanacağını beklediklerini ifade ederek, "Kanun işlesin, yasalar işlesin ve Kobani kumpas davasıyla yargılanan bütün arkadaşlarımız beraat alsın." dedi.

"BURADA ADALET BEKLİYORUZ"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da uzun süredir görülen bu davada kararın, dosyadaki delillere göre verilmesi gerektiğini söyledi.

Adaletin yerine gelmesini beklediklerini ifade eden Başarır, "Dosyada sadece gizli bir tanık var ve o gizli tanığın ifadeleri savunma tarafından çürütülmüş durumda." değerlendirmesini yaptı.

Duruşmayı yöneten hakimlere de seslenen Başarır, "Bugün beklentimiz lütfen tüm ön yargılarınızdan arının, hiçbir siyasal yapıya bakmayın, vicdanınıza göre karar verin. Burada adalet bekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi grubu bu tip tüm davalara aynı hassasiyeti gösteriyor. Bugün de arkadaşlarımızla bu hassasiyetle davayı takip ediyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *