Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, pandeminin başlamasından 19 ay sonra dünya çapında beş milyondan fazla insanın Covid-19'dan öldüğü biliniyor.
Aşılar ölüm oranını yavaşlattı, ancak bazı sağlık uzmanları gerçek ölüm oranının çok daha yüksek olabileceğini söylüyor. Bu dönüm noktası, sağlık yetkililerinin bazı yerlerde aylardır ilk kez vaka ve ölümlerin arttığına dair uyarılarının ortasında geldi.
Dünya çapında yaklaşık 250 milyon virüs vakası kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pandeminin gerçek küresel ölüm oranının resmi kayıtlardan iki ila üç kat daha fazla olabileceğini tahmin ediyor.
ABD'de 745.800'den fazla insan öldü ve bu da onu kaydedilen en yüksek ölüm sayısına sahip ülke haline getirdi.Onu 607.824 ölümle Brezilya ve 458.437 ölümle Hindistan izliyor. Ancak sağlık uzmanları, kısmen evde ve kırsal topluluklardaki ölümler nedeniyle bu sayıların eksik bildirildiğine inanıyor.
Dört milyon ölümden beş milyona geçmek 110 günden fazla sürdü
Dört milyon ölümden beş milyona geçmek 110 günden fazla sürdü. Bu, üç milyondan dört milyona yükselmek için 90 günden kısa bir süre ile karşılaştırılıyor. Aşılar ölüm oranını azaltmaya yardımcı olurken, DSÖ geçen hafta pandeminin "bitmekten çok uzak" olduğu konusunda uyardı. Genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük aşılama oranlarına sahip ülkelerde artan enfeksiyon ve ölümlerin görüldüğü Avrupa'daki vakalarda artışa işaret etti.
Geçen hafta Rusya, pandeminin başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka ve ölüm sayısını kaydetti. Rusya, dünya çapında kaydedilen son bir milyon ölümün %10'unu oluşturuyor.
Bulgaristan ve Romanya, dünyanın en kötü Covid ölüm oranlarından bazılarına sahip ve hastaneleri bununla başa çıkmakta zorlanıyor. Avrupa Birliği'ndeki en düşük iki aşı oranına sahipler.
Dünya çapında yedi milyardan fazla aşı dozu uygulandı, ancak zengin ve fakir ülkeler arasında büyük fark var
Oxford Üniversitesi'nin Our World in Data'sına göre , düşük gelirli ülkelerdeki insanların sadece %3,6'sı aşılanmıştır . Dr Tedros, aşı dozları adil bir şekilde dağıtılsaydı, "Şimdiye kadar her ülkede %40 hedefimize ulaşmış olurduk" dedi.
"Pandemi büyük ölçüde devam ediyor çünkü araçlara eşit olmayan erişim devam ediyor" dedi. Aşılar, birçok ülkenin kademeli olarak dışa açılmasına izin verirken, dünyanın çoğu şimdi kısıtlamaları hafifletiyor.
Pazartesi günü Avustralya, 19 ay sonra ilk kez sınırlarını yeniden açtı. Ancak pandeminin ilk ortaya çıktığı Çin, hala tek bir enfeksiyonun bile sıkı bir karantina ve toplu testle sonuçlanabileceği sıfır Covid stratejisini inceliyor.
Bir ülkenin ölü sayısı, ülkenin sağlık yetkililerinden alınan günlük raporlara dayanmaktadır, ancak rakamlar birçok ülkede gerçek ölüm oranını tam olarak yansıtmayabilir. Tüm ülkeler koronavirüs ölümlerini aynı şekilde kaydetmez, bu da ölüm oranlarını karşılaştırmanın zor olduğu anlamına gelir.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.