"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4544 %0.04
43,9640 %-0.04
4.096,91 % -0,86
3.658.209 %0.507
İşçi Haber Gündem Marmara’da beklenen büyük deprem olmayacak mı? Şener Üşümezsoy 3 ili tek tek açıkladı!

Marmara’da beklenen büyük deprem olmayacak mı? Şener Üşümezsoy 3 ili tek tek açıkladı!

İstanbul’da 23 Nisan günü meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı sonrası uzman açıklamaları yeniden tartışma konusu haline geldi. Son depremi önceden bilen isim olarak kamuoyunda öne çıkan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaptığı yeni açıklamalarla dikkatleri üzerine çekti. “Tahmin değil, bilgi konuşuyorum” diyen Üşümezsoy, Marmara için büyük bir deprem beklemediğini yineledi ve isim vererek üç il için uyarıda bulundu.

Okunma Süresi: 3 dk

A Haber'e konuşan Üşümezsoy, Marmara Denizi'ndeki son sarsıntının ardından tekrar vurguladı: 

“Bu deprem Marmara’daki son büyük depremdi.” Deprem bilimcilerin tahminlerine karşı çıkan Üşümezsoy, bölgeyle ilgili detaylı saha çalışmaları yaptığını belirterek, “Söylediklerim tahmin değil, bilgiye dayanıyor” ifadelerini kullandı.

“1894’te Çınarcık çukurunun güneyindeki fay kırıldı. Marmara’daki deprem döngüsüne göre büyük bir kırılma daha beklemiyorum.” diyen Üşümezsoy, İstanbul ve çevresine ilişkin bazı iddiaların bilimsel temele dayanmadığını öne sürdü. “Marmara Denizi'nin yapısını çok iyi biliyorum.” diyen Üşümezsoy, uzun yıllardır yaptığı akademik çalışmaların kendisini bu konuda yetkin kıldığını dile getirdi. “Bütün doktoramı Trakya’daki Istıranca Dağları’nda yaptım, Kaz Dağları’nı çalıştım. Masamda onlarca sismik kesit vardı, evim bunlarla doluydu.”

Buna rağmen bazı uzmanların ısrarla Marmara’da büyük deprem olacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. “Önce 8 büyüklüğünde dediler, sonra 7’ye çektiler. 250 yılda bir büyük deprem olur diyorlar ama bu yanlıştır. 7.2 büyüklüğünde bir deprem için en az 350 kilometrelik bir fay gerekir” ifadelerini kullandı.

üşümezsoy: Adalar fayı ölü, başka deprem tehlikesi kalmadı

Üşümezsoy, Adalar Fayı’nın aktif olmadığını belirterek bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söyledi. “Adalar Fayı ölü bir fay. Orada deprem göstergesi sıfır. Başka bir deprem tehlikesi Marmara’da kalmadı” dedi.

Ayrıca Avcılar bölgesinden geçen bir fay hattı gösteriminin de yanıltıcı olduğunu savundu:

“Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında, Avcılar gibi bir sırt var. Oradan geçen bir fay gösteriliyordu, ancak öyle bir fay yok. Sadece Kumburgaz-Büyükçekmece arasında 30 kilometrelik bir aktif fay var. Riskli bölge orasıydı ve orası da kırıldı.”

1912 ve 1894 yıllarında Marmara Denizi’nde yaşanan büyük depremlerin fay hatlarını kırdığını belirten Üşümezsoy, günümüzde o bölgede yeni bir kırılma beklemediğini söyledi. “Marmara Denizi açılma tektoniğinden sonra sıkışma tektoniğine geçti. Fay belki çalışıyor gibi görünüyor ama bu süreç milyonlarca yıl öncesine dayanıyor” dedi.

Silivri fayını daha kimse konuşmazken kendisinin bu fay hattına dikkat çektiğini belirten Üşümezsoy, son yaşanan 6.2’lik depremin ardından 5.9’luk bir fayın da kırıldığını belirtti. “Bundan sonra maksimum 6’lık bir deprem daha olur diyordum. O da gerçekleşti” dedi.

3 il için dikkat çeken uyarı

Şener Üşümezsoy’un en dikkat çeken açıklamalarından biri ise doğrudan isim vererek yaptığı yeni uyarılar oldu. Üşümezsoy, “İstanbul’a gelen bir deprem yok” diyerek, dikkat edilmesi gereken illeri şöyle sıraladı:

İzmir Karaburun-Kütahya hattı ve Tokat/Kazova bölgesi için dikkatli olunmalı. Bu bölgelerde kırılması beklenen fay hatları var.

Ayrıca Marmara Adası’nın önündeki fayların da geçmişte kırıldığını belirten Üşümezsoy, “1766 ve 1912 yıllarında zaten bu bölgeler kırıldı. Şimdi kırılması beklenen bir fay kalmadı. Her yıl 2 santimetrelik bir sürünme oluyor, bu da depreme neden oluyor ama bu büyük bir deprem değil” dedi.