"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,6078 %0.18
36,5633 %-0.23
3.176.419 %-0.091
2.930,39 1,07
Ara
İşçi Haber Gündem Meslek kodu mağdurlarının tepkileri büyüyor

Meslek kodu mağdurlarının tepkileri büyüyor

Kamuda yer alan binlerce işçinin içinde olduğu söz konusu konu meslek kodu mağdurları seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kamu kurumlarında yüzbinlerce işçi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü değerlendirmelerinin uzaması işçiller tarafından yoğun tepkiyle karşılandı.

Yüzbinlerce işçi mağdur olduğunu her defasında dile getirirken seslerini duyurmaya çalışarak konunun biran önce çözülmesini  istiyorlar.

Deprem nedeniyle verilen aranın ardından görüşmeler devam ediyor fakat henüz ıslak imzalar atılmadı.

Nisan ayının sonuna gelirken TÜRK-İŞ ve HAKİŞ'in birlikte karar hareket ederek ortak karar alacakları Kamu Çerçeve Protokolü'nün açıklanmamış olması konun çözüme kavuşturulmasını sabırsızlıkla bekleyen yüzbinlerce mağdur sosyal medya dan büyük tepki gösterdi.

Son olarak 2021 yılında düzenlenen görüşmede alınacak kararı 700 bini aşkın işçi merakla beklerken taleplerini de yetkililere iletmeye devam ediyorlar. 

Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor.

Kamu Çerçeve Protokolü'nde alınacak kararlarla meslek kodu mağduriyetine çözüm isteyen işçiler birçok mecrada çalışmalar yaparak yetkililere sesini duyurmaya çalışıyor.

Birçok milletvekilini ve siyasi partiyi ziyaret eden meslek kodu mağdurları yaşadıkları sorunları ve taleplerini şu sözlerle anlatıyorlar:

Bildiğiniz üzere alt işveren yanında çalışmakta olan işçilerin büyük çoğunluğu 696 sayılı KHK ile 04.02.2018 tarihinde Kamuda sürekli işçi kadrosuna alınmışlardır. Ancak, KHK da yer alan bazı hükümler zaman içerisinde birçok olumsuzluklara yol açmıştır.
375 sayılı KHK'nin Geçici 23. maddesinin 5. paragrafı aşağıdadır.

"Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir." Bu hükümden dolayı;

İşçilerin alt işveren zamanında yanlış unvan veya meslek kodunda çalışmalarına da yol açmaktadır. Asıl mesleği farklı olan ancak taşeron zamanında temizlik işçisi, çocuk bakım elemanı olarak görünen binlerce işçi yer almaktadır. Yaşanabilecek iş kazaları açısından sakıncalı olduğu gibi 5510 sayılı yasaya da uygun düşmemektedir. Bu bakımdan 5. paragrafin tümden çıkarılması önem arz etmektedir.

Deprem felaketi nedeniyle birçok ilde çalıştığı işyerlerinin yıkılması sebebiyle 696 KHK birçok arkadaşımız da meslek kodlarından dolayı mağdur duruma düşüp yıllarca bir fiil yapmış olduğu işinden olup ihale kapsamındaki meslek koduna göre zorla çalıştırılmaları ve hatta işten çıkartılmaları söz konusu olacaktır.

Kısacası; 525 bin mağdur olarak mali külfet içermeyen talebimiz şudur;

Kurumlarda yaptığımız iş ne ise meslek kodumuz da aynı olsun. Mesela veri giriş işi yapıyorsak meslek kodumuz da veri giriş olarak güncellensin. Sorunun çözülmesi, çalışma alanında rahatlamaya neden olacaktır. Bizlerin, işimizi huzurla ve güvenle yerine getirmek için Acilen bir defaya mahsus fiilen yapılan işe uygun meslek kodumuzun güncellenmesi talebinde bulunuyoruz. Ayrıca zorla görevinden çektirilen arkadaşlar da tekrar asli görevine getirilsin ve onların da meslek kodu, yaptığı işe göre uygun şekilde güncellensin istiyoruz. 375 sayılı KHK'nin Geçici 23. maddesinin 5. paragrafının tamamen kaldırılması; Sürekli İşçilerin *Tayin *Zorunlu Emeklilik Meslek Kodu gibi sıkıntıları ve mağduriyetleri ortadan kaldıracak bir düzenlemenin tüm işçiler adına sizlerden istirham ediyoruz.''

Yorumlar
M
Mehmet ünal 1 yıl önce
Kamuda 4/d sürekli işçilerden (696 khk) mali külfeti olmayan bir defaya mahsus fiilen yapılan işe uygun meslek kodu güncellenemesi elzemdir. İş barışı için guvenle çalışmak için talebimizi gormezden gelmeyin lutfen..
BEĞENME
0
CEVAPLA
C
Canan korkmaz 1 yıl önce
Meslek kodu Mağdurları fiilen tapılan işin meslek kodunu istemekte
BEĞENME
0
CEVAPLA
A
Alpis 1 yıl önce
Meslek kodu zulmuna son verilsin işçinin dayanacak gücü kalmadı yetkili sendikadan istifa eşiğine geldik
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
Sevgi 1 yıl önce
Meslek kodu sorunu çözülsün fiilen yaptığımız işe göre meslek kodunuz güncellensin görevden el cektirilen arkadaşlar görevlerine iade edilsin
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hakan ege 1 yıl önce
Özlük haklarımızı istiyoruz ve sendika aidat konusunun düzeltilmesi istiyorum üyesi olmadıgım sendikaya aidat vermek istemiyorum
BEĞENME
0
CEVAPLA