Fahri (Geçici) Kur'an Kursu öğreticileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yılda iki kez düzenlenen KPSS ve DHBT sınavlarıyla istihdam edilmektedir. Ancak, bu öğreticilerin mali ve sosyal haklarında yaşanan eksiklikler, kamuoyunun dikkatini çekiyor. Eğitim alanındaki bu sorunların çözümü için adım atılması gerektiği vurgulanıyor.
MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Fahri (Geçici) Kur'an Kursu Öğreticilerinin kadro ve özlük haklarının verilmesi sorununu TBMM'ye taşıyarak, öğreticilerin sesi oldu. İşte o dilekçeye dair detaylar…
‘’TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞIN'A''
İsmail Akgül, ‘’TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞIN'A! Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.'' cümlesiyle Cumhurbaşkanlığına seslendi.
Ardından, ‘’Fahri (Geçici) Kuran Kursu Öğreticileri 657ʼye tabi olacak şekilde Diyanet bünyesinde yılda iki kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT sınavlarının ardından mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir. Fahri Öğreticiler, aylık 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarak hiçbir özlük hakkı olmadan hizmet etmektedir. İşsizlik maaşından faydalanamamaktalar. İzin hakları, sendika hakları yoktur. Hasta olduklarında aldıkları raporlar maaşlarından kesilmektedir. Devletimiz ve diyanetimiz 2013'den 2018'e kadar hiç kadroya Kur'an Kursu Öğreticisi alımı yapmamıştır.'' sözleriyle fahri öğreticilerin meramını açıkladı.
‘’Gelecekleri Çöpe Gitmesin!''
Akgül, öğreticilerin yüksek puan alarak geleceklerinin çöpe gitmemesini ve mağdur edilmemeleri gerektiğinin de altını çizdi. 2018 sonrasında çok az bir alım yapılmış olup ortaöğretim, ilahiyat önlisans kontenjanlarının da kapatılmış olduğunu aktaran Akgül, ‘’Fahri (Geçici) Kurʼan Kursu Öğreticilere kadro verilmesi/özlük haklarının verilmesi hususunda çalışmanız var mıdır?, Fahri (Geçici) Kurʼan Kursu Öğreticileri hangi kanuna tabi hizmet etmektedir, belirli bir statüleri var mıdır?, Göreve başlarken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hangi sözleşmelerle hakları korunmaktadır?, Fahri (Geçici) Kurʼan Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması için bir düzenlemeniz var mıdır?, 2011-2024 yılları arasında görev yapmış Fahri (Geçici) Kurʼan Kursu Öğreticisi sayısı ne kadardır?'' sorularını meclise sundu.
Şimdi ise gözler mecliste, Akgül'ün sorularının cevabı ne zaman verilecek.