"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5012 %0.18
36,4185 %0.33
3.175.000 %1.333
2.866,84 1,05
Ara
İşçi Haber Gündem New York Türkevi’nde seramik sergisi açıldı

New York Türkevi’nde seramik sergisi açıldı

Anadolu'nun binlerce yıllık medeniyetlerine ait ortak sembollerin seramik sanatıyla anlatıldığı "Beyond Layers" (Katmanların Ötesi) sergisi New York Türkevi'nde sanatseverlerle buluştu.

Seramik Sanatçısı Pınar Güzelgün Hangün, serginin açılış resepsiyonunda yaptığı konuşmada, tasarım ve üretim sürecini New York'ta tamamladığı çalışması için "Uzak kaldıkça yakınlaşan katmanlar arası öz kültürün, Anadolu'da var olmuş medeniyetler arası yolculuğun hikayesi." ifadesini kullandı.

New York'ta 2019'dan bu yana yaşayan Hangün, "Çok milletli ve çok kültürlü bir şehirde yaşamanın geliştirdiği farkındalık ve duyarlılık bu yolculuğun başlangıcı oldu." dedi.

Anadolu tarihinin aynı zamanda "tüm insanlığın tarihi" olduğunu belirten Hangün'ün eserlerinde, Türkiye ve Mezopotamya sınırları içinde yaşamış medeniyetlerin ortak sembolleri olan boğa, koç ve geyik gibi hayvan figürleri ile gücü betimleyen boynuz sembollerinin öne çıktığı görüldü.

"Gelecek medeniyetler bize baktığında ne görecek?"

"Kil, antik çağlarda insanoğlunun duygularını ifade ettiği ilk malzemedir. Bu yüzden, insanlık tarihinin evrelerini bize aktaran seramiğin biraz da kutsal bir yanının olduğunu düşünüyorum." diyen Pınar Güzelgün Hangün, bugün ortaya konan eserlerin de gelecek medeniyetlere bir mesaj taşıyacağını dile getirdi.

Seramik sanatçısı, "Bugün adına medeniyet dediğimiz düzene baktıklarında, gelecekteki medeniyetler ne görecek? Bir kırılma noktası mı? Dibe çöküş mü? Çalışmamı bu temel soru üzerine kurdum ve aynı düşünceyle geçmişe bakmaya çalıştım." dedi.

Seramik ve cam konusunda hem sanat hem mühendislik alanında akademik kariyere sahip sanatçı ayrıca, gelenekle bağ kurmayan üretimlerin kalıcı olamadığına ancak kendi köklerinden beslenen sanatın modern çağda tutunabildiğine değindi.

New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, Türkevi'nde 1 Aralık tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak sergiyi, "bir yılı aşkın bir tasarım süreci ve dört ayın üzerinde üretim sürecinde ortaya konulan titiz bir emeğin ürünü" olarak niteledi.

Özgür, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerin hikayesini New York'a taşıması bakımından serginin değerine işaret etti.

Sakarya Üniversitesinde aynı alanda araştırma görevlisi olarak kariyerini sürdüren Hangün'ün New York'ta açılan ilk kişisel sergisi, bazı Amerikalı seramik sanatçıları ve misafirler tarafından da ilgiyle takip edildi.

İlginizi çekebilir

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *