Gezi Parkı protestolarının organize edilmesinde yer aldığı iddialarıyla tutuklu bulunan Osman Kavala, Gezi davası kapsamında 27 Ocak'ta tutuklanan Ayşe Barım ile ilgili açıklama yaptı. Kavala, Barım’ın suçlamalarla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti ve telefon kayıtlarının, Barım ile iletişiminin Gezi protestolarından sonra başladığını kanıtladığını söyledi.
Silivri Cezaevi'nde 7 yılı aşkın süredir tutuklu olan iş insanı Osman Kavala, Barım’ın tutuklanmasını "gerçekliği çarpıtma ve algı oluşturma çabası" olarak değerlendirdi. Kavala, savcılığın yaptığı açıklamalarda, Barım’ın Gezi olaylarıyla ilgili yoğun bir iletişimde olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurguladı. Telefon görüşmelerinin Gezi protestolarından sonra başladığını, savcının bu durumu bildiğini söyledi.
Kavala, benzer bir tutumun sadece Barım’la sınırlı kalmadığını ve son dönemlerdeki tutuklamaların aynı yöntemi takip ettiğini belirtti. Belediye başkanları, siyasetçiler ve gazetecilerin de tutuklamalarına benzer şekilde gerekçe gösterildiğini ifade etti. Kavala, suçlamaların kişilerin eylemleriyle bağdaştırılmadan yapıldığını ve kanıt sunulmadan sistematik hale getirildiğini öne sürdü.
Osman kavala kimdir?
Osman Kavala, 2 Ekim 1957 tarihinde Paris'te doğmuştur. Necla ve Mehmet Osman Kavala'nın oğludur. İş insanı ve insan hakları savunucusu olarak tanınan Kavala, 1988 yılında Ayşe Buğra ile evlenmiştir.
Lise eğitimine İstanbul'da Robert Lisesi'nde başlayan Osman Kavala, 1975'te mezun olduktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde işletme bölümünde eğitim aldı. Ardından Manchester Üniversitesi'nde Ekonomi okudu. Kavala, New York'taki The New School for Social Research'te doktora eğitimine başlasa da, babasının ani vefatından sonra İstanbul'a dönerek aile işlerini yönetmeye başladı.
Türkiye'ye döndükten sonra yayıncılıkla ilgilenmeye başlayan Kavala, 1983'te İletişim Yayınları'nın kurucu ekibinde yer aldı. 1985 yılında ise Aras Yayıncılığı kurarak yönetim kurulu üyeliğini üstlendi. 1990'lardan itibaren birçok sivil toplum kuruluşunun kuruluşunda aktif rol aldı.
2002 yılında, kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanı oldu. Bunun yanı sıra Açık Toplum Vakfı, TEMA Vakfı, TESEV, Tarih Vakfı gibi birçok önemli sivil toplum kuruluşunda da yönetim ve danışma kurulu üyeliği yaptı.
![Osman Kavala'nın Yayıncılık Hayatı](https://www.iscihaber.net/uploads/haberler/2025/2/6587-osman-kavaladan-ayse-barim-hakkinda-carpici-aciklamalar.webp)