Otomobildeki yüksek fiyatlar hem sıfır kilometre hem de ikinci elde vatandaşın araç sahibi olmasını engelliyor.
Birçok Avrupa ülkesi elektrikli araçlar için altyapı çalışmalarını hızlandırmaya başladı. Elektrikli otomobil satışlarında Çin, Hollanda, Norveç ve İsveç önde görünürken ÖTV ve dolar kurunun yüksek olması Türkiye'de elektrikli araçların satışında büyük bir engel oluşuruyor.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE ÖTV DÜZENLEMESİ
Kısa bir süre önce torba yasaya eklenen elektrikli araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını tekrar belirleyen kanun teklifi, TBMM'de kabul edildi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI, FİYATLAR DÜŞECEK
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni ÖTV düzenlemesiyle Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un fiyatını daha ulaşılabilir seviyeye çekmesi amaçlanırken; düzenleme, bayilerde satılan ve önümüzdeki dönemde de satışa sunulması planlanan birçok elektrikli otomobilin fiyatını da düşürecek.
YENİ ÖTV DÜZENLEMESİNDE NE DEĞİŞTİ?
Yeni düzenlemeyle beraber motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında bulunan araçlara ÖTV, yüzde 10 olarak yansıyacak
160 kW altı, ancak matrahı 700 bin TL ve üstü olan araçlarda yüzde 40; 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL'yi aşmayanlarda yüzde 50, geçenlerde ise yüzde 60 olarak belirlenecek.
BAZI OTOMOBİL MODELLERİNDE 300 BİN TL'LİK İNDİRİM
Çin'e ait modeller Skywell ET5 ve Seres 3, ÖTV değişkliğinden en çok etkilenen araçlar arasında bulunuyor. Her iki otomobilin de ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 10'a düşerek tüketicisine yaklaşık 300 bin liradan fazla fiyat avantajı sağlayacak.
Elektrikli Hyundai Kona'nın fiyatı ise 895 bin TL'den 787 bin TL'ye kadar düşüş gösterecek.