"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2295 %-0.11
36,9786 %-0.07
2.278.951 %-0.836
3.015,09 -0,42
Ara
İşçi Haber Gündem Pakistanlı İslamcı grup hükümetle anlaşmaya vardı

Pakistanlı İslamcı grup hükümetle anlaşmaya vardı

Pakistanlı radikal bir İslamcı grup, hükümetle anlaşmaya varıp protesto yürüyüşlerini iptal etti.

Pakistanlı radikal bir İslamcı grup, hükümetle anlaşmaya vardıktan sonra, pazar günü başkent İslamabad'a yapılacak bir protesto yürüyüşünü iptal etti. İki taraf da iki haftadır devam eden ve en az yedi polisin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmalara son verdi.

Tehrik-e-Labaik Pakistan (TLP), bir Fransız hiciv dergisinde Hz. Muhammed'i tasvir eden karikatürlerin yayınlanması nedeniyle hapisteki lider Saad Rizvi'nin serbest bırakılması ve Fransa büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulunan yürüyüşlere başladı.

TLP ile müzakerelerde hükümeti temsil eden Dışişleri Bakanı Shah Mehmood Qureshi düzenlediği basın toplantısında, “Barış ve iyileşme için bir anlaşmaya varıldı” dedi.

TLP'nin baş müzakerecisi Müftü Muneeb ur-Rehman, bir anlaşmaya varıldığını doğruladı ve detayların daha sonraki bir aşamada ortaya çıkacağını, ancak pratik tezahürleri yakında görüleceğini söyledi.

Kureyşi de anlaşma hakkında ayrıntı vermeyi reddetti.

Protestolar, Başbakan İmran Han'ın hükümeti üzerindeki baskıyı artırdı

Ulusal Güvenlik Komitesi, şiddetli protestolar devam ederse cuma günü yasaklanan TLP'yi sert bir şekilde çökerteceğine söz vermişti. Enformasyon Bakanı Fawad Chaudhry, Rizvi'nin yasal süreç izlenmeden serbest bırakılamayacağını ve protestocuların eve dönmeleri gerektiğini söyledi. 

Protestolar, kronik bir mali kriz ve hane gelirlerini sert bir şekilde sıkıştıran sarmal enflasyonla boğuşan Başbakan İmran Han'ın hükümeti üzerindeki baskıyı artırdı.

2015 yılında İslam'a küfür saydığı eylemlerle mücadele etmek için kurulan radikal bir Sünni Müslüman grup olan TLP, İslamabad'ı iki kez durma noktasına getiren kanla gölgelenen çok sayıda protesto yürüyüşü düzenledi.

Hükümet daha önce Fransız büyükelçisini kovmak için meclis oylamasına gitmeyi kabul etti, ancak böyle bir eylemde bulunmanın Pakistan'ı uluslararası alanda izole edeceğini söyleyerek geri adım attı.

Pakistan'ın en işlek otoyolu boyunca Lahor'dan İslamabad'a yapılan son protestoda, TLP militanları defalarca polisle çatıştı ve talepleri karşılanmadığı takdirde İslamabad'ı ablukaya almakla tehdit ederek trafiği felç etti. 

Çarşamba günü, militanların otomatik silahlarla ateş açması sonucu dört polis öldü ve yüzlerce kişi yaralandı. Cinayetlerle ilgili kimse tutuklanmadı. Lahor'da önceki çatışmalarda üç polis hayatını kaybetmişti.

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *