Pfizer, antiviral hapın yüksek riskli vakalarda %89 etkili olduğunu söylüyor.
ABD şirketi Pfizer tarafından geliştirilen Covid tedavisi için haplar klinik araştırma sonuçlarına göre hassas yetişkinlerde hastaneye yatış veya ölüm riskini %89 oranında azalttğını gösterdi.
İlaç ( Paxlovid) şiddetli hastalık riski yüksek kişilerde semptomlar geliştikten hemen sonra kullanılmak üzere tasarlandı. Pfizer, ilk sonuçlar çok olumlu olduğu için denemeleri erken durdurduğunu söyledi.
Birleşik Krallık, 480.000 kür MSD molnupiravir hapı ile birlikte, henüz onaylanmamış olan yeni Pfizer tedavisinin 250.000 kürünü şimdiden sipariş etti.
Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanı Sajid Javid, sonuçları "inanılmaz" olarak nitelendirdi ve İngiltere'nin ilaç düzenleyicisinin şimdi güvenliğini ve etkinliğini değerlendireceğini söyledi.
"Onaylanırsa, bu, aşılarımız ve diğer tedavilerimizin yanı sıra virüsle savaşmak için cephaneliğimizde önemli bir silah olabilir" dedi.
Proteaz inhibitörü olarak bilinen Pfizer ilacı, virüsün çoğalmak için ihtiyaç duyduğu bir enzimi bloke etmek üzere tasarlanmıştır. Düşük dozda ritonavir adı verilen başka bir antiviral hapla birlikte alındığında vücutta daha uzun süre kalır.
Beş gün boyunca günde iki kez üç hap alınır
Denemeler bitmediği için hala deneysel olan kombinasyon tedavisi, virüsün genetik koduna hatalar getiren Merck hapından biraz farklı çalışıyor.
Pfizer, geçen ay başlattığı acil kullanım uygulamasının bir parçası olarak, hapı için ara deneme sonuçlarını ABD ilaç düzenleyicisi FDA'ya sunmayı planladığını söyledi. Tam deneme verileri henüz her iki şirket tarafından da yayınlanmadı.
Başkan Joe Biden'e göre, ABD şimdiden milyonlarca doz hapı güvence altına aldı. Şirketin başkanı ve CEO'su Albert Bourla, hapın "hastaların hayatını kurtarma, Covid-19 enfeksiyonlarının şiddetini azaltma ve 10 hastaneye yatıştan dokuzunu ortadan kaldırma potansiyeli" olduğunu söyledi.
Deneme sonuçları
Covid-19'a karşı aşılar, pandemiyi kontrol etmenin en iyi yolu olarak görülüyor, ancak özellikle enfekte olmuş savunmasız insanlar için evde alınabilecek tedavilere de talep var.
Yakın zamanda Covid ile enfekte olan 1.219 yüksek riskli hastada yapılan tedavi denemelerinden elde edilen ara veriler, plasebo veya sahte hap verilen hastaların %7'sine kıyasla Paxlovid verilenlerin %0.8'inin hastaneye kaldırıldığını buldu.
Covid semptomları başladıktan sonraki üç gün içinde tedavi edildiler. Plasebo verilen yedi hasta, hap verilen gruptaki hiçbirine kıyasla ölmedi.
Semptomların ortaya çıkmasından sonraki beş gün içinde tedavi edildiğinde, verilen Paxlovid'in %1'i hastaneye kaldırıldı ve hiçbiri ölmedi. Bu, plasebo grubunun %6.7'sinin hastaneye yatırılması ve 10'unun ölmesiyle karşılaştırıldı.
Henüz yayınlanmamış veya doğrulanmamış olan denemedeki hastalar yaşlıydı veya onları Covid'den ciddi hastalık riski altında bırakan altta yatan bir sağlık sorunu vardı. Hepsinde hafif ila orta şiddette koronavirüs semptomları vardı.
Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doçent olan Dr Stephen Griffin şunları söyledi: "Bu antivirallerin başarısı, Sars-CoV2 [koronavirüs] enfeksiyonunun ciddi sonuçlarını önleme yeteneğimizde potansiyel olarak yeni bir çağı işaret ediyor ve aynı zamanda aşı alamayan veya aşıya yanıt veremeyen klinik olarak savunmasız kişilerin bakımı için hayati bir unsur."
Pfizer ayrıca, tedavinin Covid hastalığı açısından düşük risk altındaki kişiler ve evlerinden biri tarafından virüse daha önce maruz kalmış kişiler üzerindeki etkisini de inceliyor.
Gerçekten etkili antiviral ilaçlar geliştirmek herkesin bildiği gibi zordur, bu nedenle Covid'e karşı oldukça güçlü görünen iki tanesine sahip olmak dikkate değer bir başarıdır.
Virüsler, bakteri veya parazitlerden çok daha basit yapılardır
Bu, onları yenmek için daha kolay olmalı gibi görünüyor, ancak gerçekte bu, uyuşturucuların yararlanabileceği çok daha az zayıf nokta olduğu anlamına geliyor.
Ayrıca vücudumuzu farklı şekillerde sömüren çok çeşitli farklı virüs türleri vardır, bu da bilim adamlarının genellikle her biri için çizim tahtasına geri dönmeleri gerektiği anlamına gelir.
Daha sonra vücudumuzun kendi hücrelerinin içine saklanırlar, bu da laboratuvarda etkili görünen ilaçların vücutta iyi çalışmayabileceği anlamına gelir. Başta HIV olmak üzere başarılar elde edildi, ancak raporlar , grip için bir antiviralin parasetamol kadar etkili olduğu sonucuna vardı .
Şimdi soru, bu hapların klinik deneylerdeki başarısının gerçek dünyada tekrarlanıp tekrarlanamayacağı, çünkü Covid hastalarının semptomları geliştikten birkaç gün sonra teşhis edilip tedavi edilmesi gerekecek.
Bu haber BBC’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.