"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Gündem Rusya ve Ukrayna ateşkes sağlayamadı

Rusya ve Ukrayna ateşkes sağlayamadı

Ukrayna, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları arasındaki ilk tur müzakerelerin ateşkes konusunda ilerleme sağlamadığını bildirdi.

Türkiye'deki görüşmenin ardından konuşan Dmytro Kuleba, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'un taleplerinin teslimiyet anlamına geldiğini söyledi.

Bu arada Bay Lavrov, ülkesinin askeri operasyonunun planlanacağını söyledi.

Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarik ederek tehlikeli davrandığını belirtti.

Görüşmeler, Ukrayna'nın Rusya'yı Mariupol kentindeki bir çocuk hastanesini bombalayarak bunu "savaş suçu" olarak nitelendirmekle suçlamasından bir gün sonra geldi. Yetkililer, saldırıda biri çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Rusya, yaşananlar hakkında ordusundan yanıt arayacağını söyledi.

Mariupol'da durum kötü

Kuleba, en kötü insani durumun Mariupol'da olduğunu söyledi. Ancak Rusya'nın orada insani bir koridor kurma taahhüdünde bulunmadığını bildirdi.

Bay Kuleba, toplantı sırasında Bay Lavrov'u dinlemenin kolay olmadığını söyledi ve muadili, Ukrayna Moskova'nın taleplerini karşılayana kadar Rusya'nın saldırmaya devam edeceği yönündeydi.

Ancak Ukrayna dışişleri bakanı, dengeli diplomatik çözümler aramaya ve toplantıya devam etmeye hazır olmasına rağmen teslim olmayacağını söyledi.

Lavrov, Moskova'nın Kiev'den talep listesine bir yanıt beklediğini söyledi.

Rusya, Ukrayna'nın NATO askeri ittifakına katılma planlarından vazgeçmesi ve tarafsız bir devlet haline gelmesi konusunda ısrar ediyor. Ayrıca, Kiev'in Moskova'nın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen güney Ukrayna yarımadası olan Kırım üzerindeki yargı yetkisini kabul etmesi ve kendi kendini isyancıların elinde tuttuğu Luhansk ve Donetsk bölgesini bağımsız olarak tanıması gerektiğini söylüyor.

Rus dışişleri bakanı ayrıca Ukrayna'nın doğu Ukrayna'nın iki bölgesine bir saldırı planladığını iddia etti.

Hastaneye bombalı saldırı

BM Genel Sekreteri António Guterres saldırıyı "korkunç" olarak nitelendirdi ve ABD Rusya'yı "masum sivillerin peşinden gitmek için barbarca askeri güç kullanmakla" suçladı.

Yaklaşık 400.000 kişinin yaşadığı Mariupol, birkaç gündür Rus güçleri tarafından kuşatıldı ve sivillerin gitmesine izin vermek için tekrarlanan ateşkes girişimleri başarısız oldu.

Ukrayna Kızıl Haç'tan Olena Stokoz Çarşamba günü BBC'ye verdiği demeçte, "Bütün şehir elektriksiz, susuz, yiyeceksiz, ne olursa olsun ve insanlar susuzluktan ölüyor" diye söyledi.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *