Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, özel hastaneler, yenidoğan çetesi, aile hekimliği, randevu sorunları gibi konularda yapılan eleştirilere yanıt verdi ve sistemde yapılacak köklü değişikliklere dair bilgiler verdi.
Sağlık Bakanı, özel hastanelerle ilgili mevcut mevzuatın tamamen yenileneceğini ve sağlık hizmetlerinin tüm sektörler için aynı standartlarda verileceğini belirtti. "Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda" diyerek, sistemin daha eşit ve verimli bir hale getirileceği mesajını verdi.
Yenidoğan bebekler üzerine yapılan eleştirilerle ilgili de açıklamalarda bulunan Memişoğlu, "Çok istisnai insanlıktan nasibini almamışların, üstelik de yakalanarak cezaevinde olanların, bunu bir buçuk milyon sağlık çalışanlarımızın hakkını yememesini istiyorum" dedi. Prematüre doğan bebeklerin yaşam şansının artırıldığına dikkat çeken Bakan, bu tür kötü olayların tüm sağlık çalışanlarının emeğine leke sürmemesi gerektiğini vurguladı.
Randevu Sorunları ve Hekim Dağılımı
Randevu konusunda yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını belirten Memişoğlu, bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğini ifade etti. Türkiye’deki hekim dağılımındaki dengesizliklere de değinen Bakan, 2002'de gelişmiş ve gelişmemiş bölgeler arasında 7 kat fark bulunduğunu, şu anda ise bu farkın 2,5 kat seviyesine indirildiğini belirtti. Yeni atama ve yer değiştirme yönetmeliğiyle bu farkın daha da düşürülmesi planlanıyor.
Aile hekimliğine yönelik yanlış algılar ve dezenformasyonlara da açıklık getiren Bakan Memişoğlu, aile hekimlerine daha fazla teşvik verileceğini ve geleneksel tıp eğitiminin güçlendirileceğini açıkladı. Ayrıca, aile hekimlerinin ilaç yazamamasıyla ilgili söylentilere de yanıt veren Memişoğlu, aile hekimlerine, kendi hasta gruplarına yazdıkları ilaç miktarı daha azsa teşvik verileceğini belirtti.
Sağlık Bakanı, Bakanlık olarak tüm sağlık hizmetlerini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiklerini ve yeniden yapılandırma aşamasında olduklarını söyledi. Denetleme usullerinin de yeniden düzenlendiğini ve bir bilimsel komisyon kurularak, özellikle yenidoğan, acil, yoğun bakım ve onkoloji gibi branşlarda değerlendirme yapıldığını belirtti.