"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.322.043 %-2.193
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Gündem Sekiz Nükleer Enerjili Denizaltı İnşası

Sekiz Nükleer Enerjili Denizaltı İnşası

Avustralya, yeni Hint-Pasifik anlaşması kapsamında sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edecek

Avustralya, ABD ve İngiltere ile yeni bir Hint-Pasifik güvenlik ortaklığı kapsamında sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edecek ve analistler, anlaşmayı kontrol altına alma girişimi olarak görecek olan Çin'i büyük olasılıkla kızdıracağını söylüyorlar.

Avustralya, 1958'de İngiltere'den sonra nükleer güçle çalışan denizaltılar inşa etmek için ABD nükleer teknolojisine erişim izni verilen ikinci ülke olacak.

Başbakan Scott Morrison, "Dünyamız özellikle burada, Hint-Pasifik bölgesinde daha karmaşık hale geliyor" dedi.

"Bu zorlukların üstesinden gelmek, bölgemizin ihtiyaç duyduğu güvenlik ve istikrarı sağlamaya yardımcı olmak için şimdi ortaklığımızı yeni bir düzeye çıkarmalıyız."

ABD, Avustralya ve İngiltere'nin liderleri Çarşamba günü yeni güvenlik grubunu duyururken Çin'den bahsetmediler, ancak Washington ve müttefikleri, artan gücüne ve etkisine, özellikle de askeri birikimine, Tayvan ve Tayvan üzerindeki baskısına karşı geri adım atmaya çalışıyorlar.

Çin'in ABD büyükelçiliği, ülkelerin "üçüncü tarafların çıkarlarını hedef alan veya zarar veren dışlayıcı bloklar oluşturmaması gerektiğini" söyledi.

Bilhassa Soğuk Savaş zihniyetinden ve ideolojik ön yargılarından sıyrılmaları gerekir" denildi.

Asya Toplum Politikası Enstitüsü kıdemli üyesi Richard Maude, ABD nükleer denizaltı teknolojisine erişim de dahil olmak üzere üçlü anlaşmanın Pekin'de bir tehdit olarak görüleceğini söyledi.

"Çin, bugünkü açıklamaları, gücünü dengelemek için güçlenen bir koalisyonun daha fazla kanıtı olarak görecek. Buna itiraz edecek, ancak kendi iddialı ve uzlaşmaz davranışı bu yeni ittifakları yönlendiriyor."

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Hint-Pasifik'e odaklanmayı memnuniyetle karşıladı, ancak Avustralya'nın yeni nükleer enerjili denizaltılarının uzun süredir devam eden nükleer serbest politika kapsamında karasularına girmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Ardern düzenlediği basın toplantısında, "Yakın bir şekilde çalıştığımız ortakların gözünün bölgemize çevrildiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Bu tartışmalı bir bölge ve bölgemize ilgi göstermekte başkalarının oynayabileceği bir rol var." .

Analistler, üçlü güvenlik anlaşmasının Avustralya'nın en büyük ihracat müşterisi Çin ile gergin ticaret bağlarını daha da kötüleştirebileceğini, ancak kaynaklara olan doyumsuz iştahının cezalandırıcı tepkilerini sınırlayabileceğini söylüyor.

Çin, son yıllarda Avustralya'nın şarap, sığır eti ve arpa gibi ürünlerin ihracatına ağır tarifeler ve kısıtlamalar getirdi ve Avustralya'nın dış politikalarına olan öfkesini ifade etmek için kömür ithalatını tamamen yasakladı.

Morrison, Hindistan ve Japonya'yı içeren ve Çin tarafından eleştirilen bir grup olan Dörtlü'nün liderleriyle güvenliği görüşmek üzere bu ay Washington'a gidecek.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *