Cumhurbaşkanlığına bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı, yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile resmen kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname doğrultusunda, başkanlığın merkezi Ankara'da olacak ve özel bütçeli bir kamu tüzel kişiliği olarak faaliyet gösterecek.
Başkanlığın öncelikli görevleri arasında, siber güvenliğin sağlanmasına yönelik politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesi, eylem planlarının hazırlanması, mevzuat çalışmalarının yürütülmesi ve ilgili faaliyetlerin koordinasyonu bulunuyor. Ayrıca, siber güvenlik konusunda toplumu bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak amacıyla eğitim ve projeler düzenlemesi de başkanlığın sorumlulukları arasında yer alacak.
acil durum ve kriz yönetim planı
Başkanlık, yerli ve milli siber güvenlik ürünlerinin geliştirilmesine odaklanarak, girişimcilerin küresel pazarda rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Ar-Ge çalışmaları, teknoloji transferi ve siber güvenlik zafiyetlerinin tespiti için stratejik adımlar atılacak. Ayrıca, acil durum ve kriz yönetim planları hazırlanarak, siber tehditlere karşı hazırlıklı olunacak.
Siber Güvenlik Başkanlığı, Türkiye'deki kamu, özel sektör ve üniversitelerle iş birliğini güçlendirecek ve bu alanlarda projeler geliştirecek. Başkanlık, ihtiyaç duyulan alanlarda çalışma grupları kurarak, çeşitli sektörlerin katılımı ile siber güvenlik ekosistemini daha da güçlendirecek.
Başkanlık bünyesinde Siber Savunma, Siber Mukavemet, Ekosistem Geliştirme gibi birimler yer alacak. Ayrıca, Dış İlişkiler, Hukuk, Basın ve Halkla İlişkiler gibi hizmet birimleri de başkanlığın çalışmalarına katkı sağlayacak. Yurt içinde ve dışında temsilcilikler kurulmasına da olanak tanıyan kararname, başkanlığın uluslararası iş birliklerini artırmayı hedefliyor.
Başkanlık için 135 kişilik bir kadro tahsis edilerek, siber güvenlik alanında ülkenin dijital altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar hız kazanacak.