Süleyman Soylu’nun paylaşımında yer alan açıklamalarda, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri sonrası belediyeler bünyesinde terör iltisaklı kişilerin yerleştirilmesiyle terör faaliyetlerinin yeniden canlandırılmaya çalışıldığı yönünde istihbari bulgular elde edildiği belirtildi. Bu çerçevede terör suçları kapsamında soruşturma başlatıldığı ve 20 Aralık 2021 tarihli İçişleri Bakanlığı onayıyla İBB, İETT, İSKİ ve belediyeye ait iştiraklerde kapsamlı araştırmalar yapılması amacıyla Mülkiye Müfettişleri ile Mahalli İdareler Kontrolörlerinin görevlendirildiği aktarıldı.
2019-2022 yılları arasında toplam 74 belediyede 88 soruşturma yürütüldüğünü belirten Soylu, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri ile MASAK uzmanının da dahil olduğu 8 kişilik teftiş heyetinin görev yaptığını kaydetti. Bu heyetin 1 Ocak 2019 – 31 Aralık 2021 tarihlerini kapsayan çalışması, 26 Ağustos 2022’de tamamlandı.
578 Sayfalık Rapor Savcılığa Gönderildi
Soylu, terör örgütleriyle bağlantılı kişilerin işe alım süreçlerindeki sorumlularla ilgili olarak 6 Aralık 2022 tarihli 578 sayfalık bir tevdi raporunun hazırlandığını ve 9 Aralık 2022’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini ifade etti. Rapora dayalı olarak adli soruşturmanın sürdüğü bilgisini paylaştı.
Teftiş neticesinde elde edilen bulgulara göre, söz konusu tarihler arasında toplam 25 bin 361 kişinin ilk defa işe alındığını ve bu kişilerden 4 bin 227’si hakkında halihazırda adli soruşturma ve kovuşturmanın bulunduğunun belirlendiğini açıklayan Soylu, bu kişilerden 147’si hakkında “terör örgütleriyle bağlantılı veya anayasal düzene karşı işlenen suçlar” kapsamında soruşturma, 66’sı hakkında ise aynı suçlardan mahkumiyet kararı bulunduğunu belirtti.
Ayrıca 709 kişi ile 959 yakını hakkında terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı olduklarına dair adli ve ilişik kaydı bulunduğu tespit edildi.
Örgütlere Göre Dağılım Paylaşıldı
Soylu’nun verdiği bilgiye göre, söz konusu kişiler arasında FETÖ/PDY ile bağlantılı 875 kişi, PKK/KCK ile bağlantılı 432 kişi, DHKP/C ile bağlantılı 143 kişi, THKP/C bağlantılı 66 kişi, TKP/ML bağlantılı 64 kişi, MLKP bağlantılı 33 kişi, DEAŞ bağlantılı 3 kişi, El-Kaide bağlantılı 1 kişi ve diğer örgütlerle bağlantılı 51 kişi bulundu.
PKK/KCK ile bağlantılı 432 kişinin 6’sının örgütün dağ kadrosunda aktif silahlı faaliyette bulunduğu, 36’sının ise örgütün "sözde Değer Ailesi" olarak nitelendirilen ailelerden olduğu açıklandı.
Açıklamada, 1.668 kişiyle ilgili kayıtların işe alıma engel teşkil edebilecek nitelikte olduğu değerlendirilmiş, bu kişilerden 505’inin güvenlik soruşturması yapılmadan işe alındığı belirtilmiştir. Ayrıca terörle irtibatlı olduğu iddia edilen kişilerin gizlilik içeren birimlerde görevlendirildiği, cinsel taciz suçundan kaydı bulunan kişilerin ise sosyal hizmetler gibi kadın ve çocukların yoğun bulunduğu alanlarda istihdam edildiği ifade edilmiştir.
soylu: Adli Sicil Belgelerinde Hile Yapılmış
Soylu, bazı kişilere ilişkin adli sicil belgelerinin temininde hileye başvurulduğunu, belgelerin e-Devlet sistemi üzerinden “kamu” seçeneğiyle alınması gerekirken “özel” seçeneğiyle temin edildiğini belirtti. Ayrıca, 31 Aralık 2021 itibarıyla işe alınan 25 bin 361 kişiden 15 bin 125’i hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talep edilmediği, belediye iştirak şirketlerinde işe alınan personel için oluşturulması gereken değerlendirme komisyonlarının ise kurulmadığı ifade edildi.
Soruşturmanın adli makamlara taşınmasının ardından İBB tarafından İstanbul Valiliği'ne arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması talepleri gönderilmeye başlandığı, müfettiş raporu mahkemeye sunulmadan yaklaşık 120 kişinin güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten çıkarıldığı belirtildi. İşten çıkarılan bazı kişilerin belediye önünde eylem yaparak İBB’yi eleştirdikleri ifade edildi.
Soylu, açıklamasında, hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılan ve PKK terör örgütü talimatları doğrultusunda kurulduğu öne sürülen Diayder isimli dernekle ilgili de bilgiler verdi. Dernekle yapılan toplantılar, üyelerinin belediyelere yerleştirilmesi, maaşlarının bir kısmının derneğe aktarılması, alışveriş kartlarının sözde “Değer Aileleri” arasında paylaşılması ve 2021 yılı takvimlerinin ödemesinin İBB tarafından yapılması gibi detaylar paylaşıldı.
Süleyman Soylu’nun açıklamasında, tüm bu iddiaların Mülkiye Müfettişleri ve Mahalli İdareler Kontrolörleri tarafından yürütülen soruşturma sonucu hazırlandığı ve 6 Aralık 2022 tarihli 578 sayfalık raporun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildiği belirtildi. Soruşturmanın halen adli makamlar tarafından yürütüldüğü vurgulandı.
Kaynak: İHA