Sudan askerlerin iktara darbe yapması ülkenin demokratik geçişinden tutun ekonomisine kadar olumsuz şartlara yol açmıştır.
Sudan ordusu, Başbakan Abdalla Hamdok’u tutuklaması ve Pazartesi günü ülkenin geçiş hükümetini feshetmesiyle sonuçlanması birçok şehirde protesto yapılmasına neden oldu. Reuters’e göre, güvenlik güçleri ile protestocular arasında devam eden çatışmalarda yedi kişi öldü ve 140 kişi yaralandı.
Uzmanlar, darbenin ülke ve ötesinde ciddi bir etkisi olabileceğini söylüyor.
SUDAN'DA DARBE NASIL GERÇEKLEŞTİ?
21 Eylül’deki darbe girişiminden bu yana, ülkenin askeri ve sivil yönetimin yandaşları arasında bölünmeye başladı. Pazartesi günü, Hamdok ve birkaç hükümet yetkil, son darbeyi onaylamayı reddettikten sonra ülkede handikap hakimdi.
Darbe günü Sudan'da Telekomünikasyon erişimi kısıtlandı, çeşitli kuruluşlar ordunun başkent Hartum’a giden yolları ve köprüleri kapattığını bildirdi.
SUDAN'DA DARBENİN SEYRİ NASIL İLERLİYOR?
Oxford Economics Africa’da siyasi analist olan Zaynab Mohamed Pazartesi günü bir notunda, darbe girişiminin devam ediyor gibi göründüğünü söyledi.
Mohamed, “Hükümetin sivil ve askeri grupları arasındaki devam eden sürtüşme, kırılgan güç paylaşımı anlaşmasının 2023′te demokratik seçimler yapılana kadar devam edip etmeyeceği konusunda soruları gündeme getiriyordu ve mevcut durum bunun sürmesinin pek mümkün olmadığını gösteriyor” dedi.
Ordu yönetimi devralırsa, uluslararası donör desteğini ve IMF borçlarının hafifletilmesini tehdit eden ve nihayetinde ülkenin ekonomik canlanmasını tehlikeye atan demokrasiye geçişi kesintiye uğratır.”
DARBENİN SUDAN'A EKONOMİK ETKİLERİ
Ordu liderliğindeki yönetilmeyi istemeyen Sudan halkı, yaklaşık bir haftadır Hortum’un Cumhurbaşkanlığı Sarayının önünde oturma eylemi düzenledi.
Vatandaşlar yönetimdeki eski başkan Ömer el-Beşir döneminden daha kötü bir yönetime gidildiğini iddia ederek ülkenin ekonomik durumdan şikayet ettiler.
“Darbe, Sudan Egemenlik Konseyi’nin askeri ve sivil grupları arasındaki şiddetli gerilimin ortasında gerçekleşti ve her biri, yılın başından beri devam eden yaşam maliyeti krizini çözememekten birbirini suçluyor” dedi. Edward Hobey-Hamsher, siyasi risk danışmanlığı Verisk Maplecroft’ta kıdemli Afrika analisti.
Kuzeydoğudan gelen aşiret protestocuları tarafından Port Sudan’da etkili bir abluka, yaşam krizinin maliyetini daha da kötüleştirdi. Diğer taleplerin yanı sıra, bu göstericiler, hükümet ile isyancı gruplar arasında Ekim 2020′de imzalanan ve kendi çıkarlarını temsil etmediğini iddia ettikleri Juba Barış Anlaşması’nın iptaline itiraz ediyorlar.
HABERİN KISA ÖZETİ
✅ ✅ ✅ Ordu, sivil Başbakan Abdalla Hamdok’u tutukladı ve Pazartesi günü ülkenin geçiş hükümetini feshedildi. Ardından bu durum birçok şehirde protesto yapılmasına yol açtI. ✅✅Konumu nedeniyle Sudan, Afrika Boynuzu, Kuzey Afrika ve Sahel’de istikrar için politik olarak önemlidir. ✅ ABD, İngiltere ve Norveç darbeyi kınadı ve güvenlik güçlerini hukuka aykırı olarak gözaltına alınan hükümet yetkililerini serbest bırakmaya çağırdı. |