"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4201 %0.24
36,3222 %0.22
3.059.970 %-1.041
2.842,62 0,29
Ara
İşçi Haber Gündem Sudan’da hükümet karşıtı protestolar 4. gününde devam etti

Sudan’da hükümet karşıtı protestolar 4. gününde devam etti

HARTUM (AA) Sudan'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde hükümetin istifası talebiyle yapılan eylemler sürüyor.

İktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri İttifakı'ndan ayrılan Misakı Vatani adlı yeni oluşumun destekçilerinin, hükümetin feshedilmesi ve iktidarda daha çok gruba yer verilmesi talebiyle başkent Hartum'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki süresiz oturma eylemi 4. gününe girdi.

Ülkenin farklı bölgelerinden gelen eyleme katılanlar, yöresel kıyafetleri ve danslarıyla dikkati çekerken, farklı noktalara kurulan sahnelerde hükümet aleyhinde konuşmalar yapıldı.

Eylemciler, 4 gündür Cumhurbaşkanlığı çevresindeki yola kurulan çadırlarda kalıyor. Protestolar, Cumhurbaşkanlığı Caddesi'nden Başbakanlık önüne kadar genişçe bir alana yayıldı.

"Tek talebimiz adil bir hükümet"

Batı Darfur'dan Celal Abdussamed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Durum her geçen gün kötüleşiyor. Yorulduk artık. Taksi şoförüydüm ama 4 aydır çalışmıyorum. Her şey pahalılaştığı için bu eyleme katıldım. Devrimden sonra gelen hükümet bizi ileriye götürecek diye temenni ettik ama olmadı. Devrim çalındı." dedi.

Başbakan Abdullah Hamduk'un vaatlerine 2 seneden fazla sabrettiklerini ancak takatlerinin tükendiğini belirten Abdussamed, "Şu ana kadar bir değişiklik görmedik. Başbakan Hamduk başarısız oldu. Yeni hükümetin Sudan halkının sorunlarını çözeceğine inanıyoruz. Tek talebimiz adil bir hükümetin gelmesi." ifadelerini kullandı.

"Başbakandan bize fayda yok"

Eyleme katılanlardan Ahmed Yusuf, "Mevcut hükümete Sudan halkına yaptıklarınızdan dolayı Allah’tan korkun diyorum. Halk 30 sene boyunca çok acılar çekti. Siz geldiniz devrimi çaldınız. Ülkeyi çok kötü bir duruma getirdiniz. Halkı aç bıraktınız. Halk iş, aş, eğitim ve sağlık istiyor." diye konuştu.

Başbakan Abdulah Hamduk ve hükümetinin adet ve kültürlerinde olmayan şeyleri içlerine yerleştirdiğini savunan Yusuf, şöyle devam etti:

"İslam bizim kırmızı çizgimiz, en önemli değerimizdir. Hamduk'un kendisi ve ahlakı bize benzemiyor. Başbakandan bize fayda yok, onu istemiyoruz. Çözüm hükümetin feshi. Hükümet feshedilene kadar bu protestolar bitmez."

"4 siyasi parti Sudan devrimini gasbetti"

Mini Arko Minnavi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi yöneticilerinden Abdulaziz Süleyman da "Taleplerimiz oldukça açık. Devrimi 4 parti değil 74 siyasi parti ve sivil toplum hareketi temsil ediyor. Devrimin gidişatının düzeltilme vakti geldi. Kurucu platforma dönüş zamanı geldi." şeklinde konuştu.

Mevcut iktidardaki partilerin Sudan halkının yüzde 5'inden fazlasını temsil etmediklerini ileri süren Süleyman, "Her inançtan, renkten, kültürden ve siyasi görüşten insan hepsi ordu karargahı önündeki meydanda devrim için toplanmıştı. Onlar Sudan parlamentosu gibiydiler. Devrim halkın devrimi ancak 4 siyasi parti Sudan devrimini gasbetti." değerlendirmesinde bulundu.

Süleyman, ordunun hükümet karşıtı gösterilerin arkasında yer aldığına yönelik iddiaları reddederek şunları kaydetti:

"Orduyla hiçbir alakamız yok. Asker Sudan halkının askeri, liderlerin değil. Burası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önü. Sudan'ın sembol yerlerinden biri. Buraya asker için gelmedik."

Bu ayın başında iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri İttifakı'ndan ayrılan bir grup siyasi parti ve silahlı hareket, mevcut hükümetin ülkenin tamamındaki grupları temsil etmediği iddiasıyla geçiş dönemini yönetmek için Misakı Vatani adlı oluşum başlatmıştı.

Yeni oluşum, iktidardaki koalisyonun genişletilmesi ve mevcut hükümetin istifasını talep ediyordu.

Misaki Vatani koalisyonunun çağrısı üzerine 16 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı önünde toplanan çok sayıda kişi, yeni hükümet kurulana dek süresiz eylem başlattıklarını açıklamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *