"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4465 %0.3
36,3032 %0.16
3.151.189 %3.977
2.837,00 0,09
Ara
İşçi Haber Gündem Tarihi Gurabahanei Laklakan, sokak hayvanlarına şifa oluyor

Tarihi Gurabahanei Laklakan, sokak hayvanlarına şifa oluyor

EMİN İLERİ Bursa'da 19. yüzyılda başta leylekler olmak üzere sakat ve yaralı göçmen kuşların bakımı için kurulan ve Türkiye'nin ilk hayvan hastanesi olan "Gurabahanei Laklakan", sokaktaki kedi, köpek ve kuş gibi hayvanların yanı sıra sahipli hayvanlara da tedavi, aşı, enjeksiyon, pansuman gibi uygulamalarla derman olmaya devam ediyor

Dünyanın ilk leylek hastanesi olarak bilinen ve "Düşkün Leylekler Evi" anlamına gelen Gurabahanei Laklakan, tarihi Irgandı Köprüsü'nün yanında, Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Gurabahanei Laklakan'da, hayvan severler tarafından getirilen sokak hayvanlarının aşıları yapılırken, antiparaziter uygulamalar ile tedavileri de gerçekleştiriliyor.

Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dilek Yosun,  Osmanlı'dan kalan bu geleneği son teknolojik teçhizat ve profesyonel bir ekiple sürdürdüklerini söyledi.

Yosun, 1931'de sahipsiz kalan ve Osmangazi Belediyesince restore edilerek 2010'da tekrar faaliyete başlayan Gurabahanei Laklakan ile ilgili şunları kaydetti:

"Tarihi geçmişine bakacak olursak, 19. yüzyılda Bursa'da Haffaflar Çarşısı'ndaki meydanda halk tarafından beslenen, bakılan başta leylekler olmak üzere göçmen kuşlar, Gurabahanei Laklakan'a getiriliyor. Halk arasında şans ve bereket getirdiği düşünüldüğü için Gurabahanei Laklakan kuruluyor. Hattatlar meydanında bakılan göçmen kuşlar, kurulan bu tedavi merkezine getirilerek bakım ve beslenmelerine devam edilmekteydi. Osmanlı döneminden itibaren kültürümüzde sokak hayvanlarının, tabii göçmen kuşlar ve leylek dahil olmak üzere bakım ve beslenmeleriyle sürekli ilgilenilmekteydi, süregelen bir durumdu bu."

Yılda yaklaşık 100 hayvanın tedavisinin burada görüldüğünü anlatan Yosun, "Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak görevli veteriner hekimlerimiz hafta içerisinde bu tedavi merkezimize gelerek, mahalle çevresinde yaşayan hayvanseverlerimize hizmet etmektedirler. Bu tedavi merkezimizde aşı, enjeksiyon, pansuman gibi uygulamalar yapılmaktadır." dedi.

Bursa'nın göçmen kuşların yol güzergahında olduğuna dikkati çekti

"Genelde mayıshaziran aylarında ayağı kırık göçmen kuşlar, leylek gelebilmekte. Onun yanı sıra özellikle Kayhan Mahallesi'nde ve bu çevrede yaşayan hayvanseverlerin sokakta baktıkları kedi ve köpeklere aşı enjeksiyon ve pansuman gibi uygulamalar yapılmakta. Ama daha komplike vakalar getirildiğinde ise Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezimize ekiplerimiz tarafından sevkleri yapılmaktadır. Osmanlı'dan günümüze sokak hayvanları ile ilgili tedavi, bakım çalışmaları günümüzde de en son teknoloji, cihazlar kullanılarak sokak hayvanları ile ilgili gerekli bakım ve rehabilitasyon hizmetleri Osmangazi Belediyesi bünyesinde devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Dolayısıyla Gurabahanei Laklakan da bu kültürü yaşatmak adına bizim için ikinci bir hizmet ayağı oluşturmaktadır."

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *