Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının mart ayında 617 firmaya Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında izin belgesi verdiğini açıkladı. Aynı dönemde 19 firmaya yurt içi satış ve teslim işleme izin belgesi verilirken, firma talepleri doğrultusunda 14 belge ise iptal edildi.
Resmi Gazete'de yayımlandı
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mart 2025’e Ait Dahilde İşleme Rejimi, Yurt İçi Satış ve Teslim ile İptal Edilen İzin Belgeleri Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayınlanan listeye göre, ihracatı artırmak ve üretimi desteklemek amacıyla uygulanan Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde geçen ay toplam 617 firmaya izin belgesi düzenlendi.
19 firmaya yurt içi satış ve teslim belgesi verildi
Mart ayında ayrıca, üreticilerin iç piyasadaki ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla 19 firmaya yurt içi satış ve teslim işleme izin belgesi verildi. Bu belgeler, firmaların belirli şartlar altında, ithal girdiler kullanmadan yurt içinden temin ettikleri ürünlerle üretim yapmalarına olanak sağlıyor.
14 belge iptal edildi
Firma talepleri doğrultusunda, daha önce verilmiş olan 14 Dahilde İşleme İzin Belgesi ise iptal edildi. İptal edilen belgeler, firmaların üretim ya da ihracat planlarındaki değişiklikler nedeniyle geçerliliğini yitirmiş oldu.
Dahilde İşleme Rejimi nedir?
Dahilde İşleme Rejimi, Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların, ihraç edecekleri ürünleri üretmek amacıyla yurt dışından vergisiz olarak ham madde veya ara malı ithal etmelerine olanak tanıyor. Rejim, ihracatın artırılması, sanayicinin rekabet gücünün korunması ve ithalata bağlı üretimin desteklenmesi amacıyla uygulanıyor.