"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4465 %0.3
36,3032 %0.16
3.139.352 %2.724
2.837,00 0,09
Ara
İşçi Haber Gündem TM'den tartışmalı seçim adımları

TM'den tartışmalı seçim adımları

Libya Başkanlık Konseyi: Seçimlerin hukuki altyapısı konusunda siyasi tıkanıklık var

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah elLafi, 24 Aralık seçimleri mevzuatına ilişkin siyasi tıkanıklık bulunduğunu belirterek uzlaşı çağrısı yaptı.

Lafi, ülkede 24 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerine ilişkin başkent Trablus'ta basın açıklaması yaptı.

Temsilciler Meclisinin (TM) çıkardığı iki ayrı seçim kanununa ilişkin "çok fazla belirsizlik" olduğunu söyleyen Lafi, "Seçim kanunları ve hukuki altyapı konusunda gerçek bir siyasi tıkanıklık var." diye konuştu.

Tarafları mutabakata çağıran Lafi, "Seçimlerin bütünlüğünü sağlamak için siyasi taraflar arasında bir uzlaşıya varılması gerekiyor." dedi.

Devlet Yüksek Konseyi: Seçim yasasının hazırlanmasına ortak olma hakkımızı savunuyoruz

Öte yandan ülkede TM ile birlikte bir diğer yasama organı olan Devlet Yüksek Konseyi (DYK), seçim yasasının hazırlanması sürecinde DYK'nin de yetkisi olduğunu açıkladı.

DYK Başkanı Halid elMişri, Meclisin bugünkü oturumunda yaptığı açıklamada, TM'nin başkanlık ve parlamento seçimleri kanunlarının Libya Siyasi Anlaşması (Suheyrat) ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olarak çıkarıldığına işaret etti.

Mişri, "Bu yüzden DYK olarak, seçimle ilgili tüm yasaların hazırlanması ve Libya Anayasası'nın referanduma götürülmesi süreçlerine ortak olma hakkımızı savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

TM'den tartışmalı seçim adımları

Libya'da seçimler için zaman daralırken, TM ve DYK'den oluşan taraflar, başkanlık ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlaşı sağlayamadı.

TM Başkanı ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, ilk olarak 8 Eylül'de tek taraflı şekilde başkanlık seçimlerine ilişkin bir kanun çıkardığını açıklamıştı.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve DYK'ye başvurmaksızın çıkardığı bu kanun DYK tarafından reddedilmişti. Son olarak TM, 4 Ekim'de tek taraflı çıkardığı bir diğer kanunla, parlamento seçimlerinin başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılacağını duyurmuştu.

BM öncülüğündeki Siyasi Diyalog Forumunun Kasım 2020 toplantılarında, her iki seçimin de 24 Aralık'ta yapılmasına karar verilmişti.

İlginizi çekebilir

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *