Silahlı insansız hava araçlarıyla Azerbaycan ve Libya'daki çatışmalarda belirleyici olan Türk savunma şirketi, yakında Türkiye'nin insansız hava aracı yeteneklerini karadan deniz operasyonlarına genişletecek iki yeni insansız uçağı test edeceğini bildirdi.
Savunma firması Baykar'ı yöneten iki mühendis kardeşten biri olan Haluk Bayraktar, yeni uçağın önümüzdeki iki yıl içinde test edileceğini ve şu anda üretimde olan bir Türk donanma gemisinden havalanabileceğini söyledi.
Türkiye'nin şirketin Bayraktar TB2 drone'unu konuşlandırması, Suriye, Irak, Libya ve Azerbaycan'daki çatışmalarda önemli bir faktör olmuş, Baykar'ı ön plana çıkarmış ve onu büyük bir üretici ve ihracatçı haline getirmiştir.
Bayraktar, ürünlerinin modern savaşların yeniden şekillenmesine yardımcı olduğu için, firmanın Ukrayna ile ortak bir üretim anlaşması da dahil olmak üzere 13 ülke ile ihracat anlaşmaları imzaladığını söyledi.
TÜRKİYE İLK DÖRDE GİRMEYİ BAŞARDI
Analistler, Türkiye'nin drone programının ölçeğinin onu ABD, İsrail ve Çin ile birlikte dünyanın ilk dört üreticisi arasına koyduğunu söylüyor.
İstanbul'daki savunma gösterisinin oturum aralarında şunlar aktarıldı:
"Akıllı, insansız uçak sistemleri, güç projeksiyonu için manzarayı değiştiren iki lider teknolojidir."
Gemi, iniş güvertesinde savaş helikopterleri taşıyabilecek olsa da, Türkiye gemiden kalkabilen bir uçak işletmiyor. Katlanır kanat tasarımına sahip TB3, kısa deniz pistlerinden konuşlandırılabilir. Bayraktar, bazı bölümlerin üretime geçmesiyle önümüzdeki yıl ilk test uçuşunun yapılmasının beklendiğini söyledi.
İLK PROTOTİP UÇUŞU 2023'TE
Bunu, 2023'te ilk prototip uçuşu beklenen MUIS adlı insansız savaş uçağı izleyecek. Şu anda tasarım aşamasında olan MUIS, 1,5 tona kadar taşıma yüküyle jetle çalışacak.
Şirket, otonom manevra yapabilen geminin pilotlu uçaklarla birlikte çalışabileceğini ve havadan havaya füzeler taşıyabileceğini söyledi. 1980'lerde Bayraktar'ın babası tarafından kurulan Baykar, Türkiye'nin yerel savunma sanayisini güçlendirmeye çalışmasıyla 2005 yılında insansız uçak üretimine odaklanmaya başladı.
Şimdi Türkiye'nin küresel savunma ihracatı hamlesine öncülük ediyor. Baykar'ın baş teknoloji sorumlusu Selçuk Bayraktar ile kızı evli olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TB2 ve yeni Akıncı drone'ya uluslararası talebin çok büyük olduğunu söylüyor.
Angola, Togo ve Nijerya gezisinden dönen Baykar işçilerine geçen ay yaptığı açıklamada, "Her yerde, Afrika gezimde bile dronlar, silahlı dronlar ve Akıncı istiyorlar" dedi. "Bütün dünya ne yaptığınızı görmek ve bilmek istiyor." diye ekledi.
Uçuş süresi daha uzun olan ve TB2'den daha büyük yük taşıyabilen ilk Akıncı drone, Ağustos ayında Türk ordusuna teslim edildi. Bayraktar, Türkiye'nin son 20 yılda kendi savunma sanayisini yaratma çabasında "büyük bir sıçrama" yaptığını ve 17 şirketten 17 bine yaklaştığını söyledi.
"Drone teknolojisi, ulusal ve yerli kalkınma hamlesinden doğan sadece bir başarı hikayesidir" dedi. "Yirmi yıl önce başlayan çalışmaların meyvelerini ancak yakın zamanda almaya başladık." diye sözlerini sonlandırdı.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.