Türkiye, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ulusal ağını genişletmek ve raylı sistemler sektöründe yerlilik oranını artırmak için önemli bir adım atıyor. Bu çerçevede, Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyumu kurulacak ve yerli üretimle YHT dizileri üretilecek. Buna ek olarak, bu araçlar yalnızca Türkiye'de değil, yakın coğrafyalara da ihraç edilecek.
Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde elektrikli, bağlantılı ve otonom araç teknolojileri konusunda önemli bir dönüşüm yaşıyor. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, toplamda 32 milyar lira yatırım yapılacak olan 38 projede elektrikli toplu taşıma araçları ve otonom araç teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı İle Mobilite Alanında Yeni Adımlar
HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı, mobilite başta olmak üzere 8 farklı alanda yatırımlar yapılmasını sağlıyor. Elektrikli araçlar, bataryalar, yakıt hücreli araçlar ve insansız kara, hava ve deniz taşıtları gibi konularda yeni çağrılar yapılacak. Bu yatırımlar, Türkiye'nin mobilite alanındaki yerli tedarik zincirini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir ulaşım politikalarına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Raylı sistemler, artan ulaşım talebine sürdürülebilir ve ekonomik bir çözüm sunuyor. Türkiye, raylı sistem araçlarını yerli ve milli olarak üretip, bu alandaki bağımsızlığını artırmayı hedefliyor. Yüksek Hızlı Tren (YHT) dizileri, AB Demiryolları Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi’ni karşılayacak şekilde üretilecek ve bu araçlar, çevre dostu ulaşım çözümleri sunacak.