"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Gündem Yabancı işçiler için çalışma izni muafiyeti süresi uzatıldı!

Yabancı işçiler için çalışma izni muafiyeti süresi uzatıldı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye'ye katkı sağlayabilecek nitelikli yabancılar için çalışma izni muafiyet süresini altı aydan üç yıla çıkaran yeni bir düzenleme yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Uluslararası İşgücü Kanun Uygulama Yönergesi"nde yapılan değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu düzenleme, nitelikli yabancı işçilerin Türkiye’deki çalışma izinleri ile ilgili önemli yenilikler getiriyor.

NİTELİKLİ YABANCI İŞÇİ İÇİN SÜRE UZATIMI

Yeni düzenlemeye göre, ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlarda Türkiye’ye önemli katkılar sağlayabilecek yabancı işçiler için çalışma izni muafiyet süresi 6 aydan 3 yıla kadar uzatıldı. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar, belirli alanlarda gerçekleştirecekleri hizmetler için bu muafiyetten yararlanabilecekler.

ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ BAŞVURULARI

Yapılan değişiklikle, 48. maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için muafiyetin düzenlendiği tarihten itibaren altı ay içinde yeni başvuru yapılamayacak. Diğer çalışma izni muafiyetlerinde ise on iki aylık süre geçmeden aynı muafiyet kapsamında başvuru yapılması mümkün değil.

İSTİSNAİ DURUMLAR

Yönetmelikteki değişiklikler, 48. maddenin birinci fıkrasının (ş) bendi kapsamında yer alan yabancılar için de geçerli. Bu kişiler, 49, 50 ve 51’inci maddelerden istisna tutulacak ve belirtilen kapsam ve sürelerde çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilecek. Bu kapsamda sadece çalışma izni muafiyet bilgi formu düzenlenmesi yeterli olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı bu düzenlemeler, nitelikli yabancı iş gücünün Türkiye’ye kazandırılması amacıyla önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Çalışma izni muafiyet sürelerinin uzatılması, Türkiye’deki çeşitli sektörlerde nitelikli iş gücünün daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacak. Bu değişiklikler, Türkiye’nin uluslararası işgücü politikalarını güçlendirme yolunda atılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *