"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2644 %-0.05
37,0871 %0.26
2.300.649 %0.386
3.011,62 0,63
Ara
İşçi Haber Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Aşırı sıcaklarda bu gruplar daha fazla risk altında

Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Aşırı sıcaklarda bu gruplar daha fazla risk altında

Sağlık Bakanlığı, kronik hastalığı olanların aşırı sıcaklarda dikkat etmesi gerekenleri içeren bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, dış ortam sıcaklığının vücut sıcaklığından yüksek olduğu durumlarda vücudun terleme yoluyla ısı dengesini sağlamaya çalıştığı, ancak aşırı sıcaklarda bu mekanizmanın yeterli olamayabileceği ifade edildi. Ayrıca, yüksek nem oranının, esinti olmamasının veya dar giysilerin hava akımını azaltmasının, kullanılan bazı ilaçların terin buharlaşmasını engelleyebileceği ve bu durumun vücut ısısının tehlikeli seviyelere yükselmesine neden olabileceği belirtildi.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında açık alanda çalışanlar, 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü bireyler, bakıma muhtaç kişiler, aşırı kilolular, gebeler, sürekli ilaç kullananlar (özellikle tansiyon düşürücü ilaçlar, idrar söktürücüler, depresyon ve uyku ilaçları) ve kronik hastalıkları olanlar (psikiyatrik bozukluklar, depresyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kalp ve beyin damar hastalıkları) yer alıyor.

Açıklamada, kronik hastalığı olanların hava durumu ile ilgili resmi uyarıları takip etmeleri, güneşin dik açıyla geldiği saatlerde açık havada bulunmaktan kaçınmaları gerektiği önerildi.

Aşırı sıcak havalarda mevsime uygun, terletmeyen, hafif ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi, dışarı çıkılması durumunda geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü gibi koruyucu ekipmanların kullanılması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, hava alabilen rahat ayakkabıların giyilmesi, terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybını dengelemek için su içilmesi, dengeli beslenilmesi ve kafeinli, alkollü ve fazla şekerli içeceklerden uzak durulması önerildi. Hasta yakınlarının da özellikle 65 yaş üstü, yalnız yaşayan ve kronik hastalığı olan kişilerle düzenli olarak iletişim kurmaları ve sağlık durumlarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.

Yüksek sıcaklığın terleme ve aşırı sıvı kaybı nedeniyle böbrekler üzerine ek yük getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, böbrek hastalarının su tüketimini hekimlerinin önerdiği miktarlara göre ayarlamaları ve yüksek tuz içeren gıdalardan uzak durmaları gerektiği ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *