Emeklilik hakkı için mücadele eden 2000 sonrası SGK’lılar, staj mağdurları ve 3600 kısmi emeklilik isteyen vatandaşların tepkileri dinmek bilmiyor. Günden güne büyüyen mağdurşyetlerin seçime kısa bir süre kala çözülmesi bekleniyor.
2000 sonrası sigortalılardan ’17 yıl geç emeklilik’ tepkisi
2000 sonrası SGK mağdurları, EYT yasasında yer alan şartları yerine getirdiklerini sadece birkaç günlük fark yüzünden 17 yıl sonra emekli olmalarına tepki gösteriyor.
8 Eylül 1999 öncesi işe başlayan EYT'lilerle beraber aynı şartlara sahip olmayı talep eden vatandaşlar hükümete sesleniyor. 2000 sonrası SGK’lılar seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Ayrıyeten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Yeni müjdeler vereceğiz.” demesi 2000 sonrası SGK mağdurlarına umut oldu.
STAJYER VE ÇIRAKLAR ADALET BEKLİYOR
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine kısa bir süre kaldı. Staj ve çıraklık konusunda beklenen olmadı. TBMM, seçime kadar tatile girdi staj ve çıraklık mağdurları umutlarını kaybetti.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yasalaşarak yürürlüğe girmesinden sonra gözler tamamen staj ve çıraklık mağdurlarına çevrildi. 8 Eylül 1999 öncesi zorunlu staj yaparak sigorta kartını alan ancak emeklilik hakkı tanınmayan EYT staj çıraklık mağdurlarına güzel haber beklemeye başladı.
Staj ve çıraklık mağdurları için Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru önergesi vererek, aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak alınması için düzenleme yapılmasını talep etti.
Belirli bir tarihten önce çalışmaya başlamış olanların yararlanabileceği eski yasal düzenlemelerin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından eklenen "kademeli prim sistemi" ile birlikte değiştirildiği bilinmektedir. Bu değişiklik, emeklilik için gereken prim günü sayısının artmasına neden oldu ve staj veya çıraklık döneminde çalışan öğrencilerin mağdur olmasına sebep oldu.
Bu nedenle, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e yönelik bir soru önergesi sunarak, aday çıraklar, çıraklar ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staj başlangıç tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi için bir düzenleme yapılması talebinde bulundu. Bu sayede, söz konusu öğrencilerin prim günü sayıları artacak ve emeklilik haklarını kazanmaları kolaylaşacaktır.
BAKAN VEDAT BİLGİN'E SORU YÖNELTTİ
Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Aksoy, Bakan Vedat Bilgin'e üç soru yöneltti. İşte o sorular:
1- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5. Maddesinin(b) bendi ile 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin, uzun vadeli sigorta kollarında hizmet ve sigorta başlangıcı sayılması yönünde bir çalışma yürütülmekte midir?
2- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere borçlanma hakkı tanınması düşünülmekte midir?
3- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi için bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
3600, 5000, 7200 EMEKLİ OLUNUR MU?
EYT düzenlemesi yaş şartı tamamen kaldırılarak Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Böylelikle 1999-2000 sonrasına da kademeli emeklilik gündeme geldi.
15 YIL VE 3600 PRİM GÜNÜ ŞARTI
Konuya ilişkin detayları CNN Türk’e anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “En önemli ayaklardan birisi kısmı emeklilik. Kısmı emeklilik dediğimiz 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayanlar 1999 yılı öncesi kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 2014 yılının Mayıs ayından itibaren onlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldukları için kadınlar 58 yaşında erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. EYT yasası çıkarıldığında bu kısımlar eksik bırakılmıştı. Şimdi hükümet bununla ilgili adım attı, şimdi yürürlüğe getirecek. Birinci olarak kadınlarda 58 yaş sınırı 50’ye erkeklerde 55’e düşürüldüğü takdirde 3600 gün sayısını tamamlamışsa çalışan emekli olabilecek” ifadelerini kullandı.
EYT'DEN 3600 GÜNLE EMEKLİ OLUNUR MU?
TBMM’de kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde etti. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler. EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan ancak yukarıdaki koşulları henüz tamamlamamış olanlar ise koşulları yerine getirdikleri tarihten itibaren emekli olmaya hak kazanacaklar.
EYT KADEMELİ EMEKLİLİK PRİM TABLOSU
Asgari ücret: 10.008 TL
Bir aylık prim: 10.008 X % 32 = 3.202,56 TL
Devlet katkısı: 1.067,52 TL
Ödenecek tutar: 2.135,04
Yıllık katkı: 12.810, 24 TL