Emeklilik sistemine ilişkin önemli bir tartışma konusu olan 5000 gün prim ödeme şartı ve kısmi emeklilik uygulamalarıyla ilgili çözüm arayışları devam ederken mağdurlar yaşadıkları haksızlıklar için seslerini duyurmaya çalışıyor.
EYT yasasının çıkmasının ardından emeklilik sistemine dair getirilen 5000 gün prim ödeme şartı, birçok vatandaşın emeklilik hedeflerine ulaşmasını güçleştirmiş ve emeklilik yaşını daha da uzatmıştı.
Yasa kapsamında, belirli bir prim günü şartını yerine getiren vatandaşların emekli olabilmesi, 5000 prim günü şartını sağlayamayan vatandaşlar için mağduriyet oluşturdu.. Bu durum, söz konusu kesimin emeklilik hayallerini suya düşürdü.
EYT yasasının kabul edilmesi, emeklilik sistemindeki adaletsizliklere bir çözüm olarak görülse de, 5000 prim günü şartının yerine getirilmesi zorunluluğu ve mevcut düzenlemelerin sınırlamaları nedeniyle bir kısım vatandaş haksızlığa uğradığını düşünüyor.
Bu bağlamda, hükümetin, kısmi emeklilik uygulamasının kapsamını genişletmek ve daha esnek hale getirmek adına çalışmalar başlatması gerektiği düşünülüyor. Peki 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının hakları iade edilecek mi?
5000 ve kısmi emeklilik mağduriyeti çözülecek mi?
5000 prim günü şartını sağlamak, birçok vatandaş için oldukça zorlu bir süreç. 5000 prim şartı, emeklilik hayallerini gerçekleştirmek isteyen ancak belirli şartları karşılayamayan birçok vatandaş için olumsuzluk oluşturuyor.
5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, emeklilik şartı ile ilgili verilen sözlerin ardından emekli olabilmek amacıyla yüksek faizli kredilere başvurdu. Ancak verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve kanun değişiklikleri sonrasında bu kişiler mağdur duruma düştü.
EYT düzenlemesinin dışında bırakılan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, kendilerini adil olmayan bir sistemin içinde buldukları için haklarının iadesini talep ediyorlar. EYT yasasının geniş kapsamda ele alınması ve emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi gerekliliğini dile getiriyorlar.
Konuyla ilgili sosyal medyada da birçok paylaşım yaparak yetkililere seslerini duyurmaya çalışan 5000 prim mağdurları, verdikleri emeğin ve ödedikleri yüksek faizin karşılığını almak adına ilgili mercilerden adalet bekliyor. Emeklilik hayaliyle çıktıkları bu zorlu yolculukta, yaşadıkları adaletsizliğin düzeltilmesini talep ediyorlar.
Yaşanan mağduriyetlerle ilgili hükümetten henüz net bir adım gelmedi. Ancak kısa bir süre önce CHP Genel Başkanlığı görevine gelen Özgür Özel, konuya ilişkin daha önce Meclis'te hükümeti eleştirmişti. Mağdurlar buna istinaden yaşanan haksızlıkların tekrar gündeme getirileceği konusunda umutlandı.
Mağdur vatandaşlar tarafından atılacak adımların emeklilik sisteminde daha adil ve sürdürülebilir bir yapı oluşturacağı vurgulanıyor. Konuyla ilgili gelişmeler emekli olmayı bekleyen vatandaşlar tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor.