CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, tayin hakkı ile ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
TAŞERONLAR KADRO BEKLİYOR
Gürer, 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki bir kısım taşeron işçilere kadro yolunun açıldığını ancak başta hizmet alım sözleşmesine takılan taşeron işçiler olmak üzere çok sayıda kamu kurumunda halen taşeron işçilerin kadrosuz bir şekilde çalıştırıldığını ifade etti.
400 BİN BELEDİYE ÇALIŞANI ŞİRKET KADROSUNA ALINDI
Belediyede kadroya alınmayı bekleyen 400 bin işçinin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla belediye kadrosu yerine belediye şirketlerine alındığını ve eşit işe eşit ücret hakları sağlanmayarak mağdur edildiğini belirten Gürer, “Ayrıca, belediyelerin kanun hükmünde kararnameyle hareket alanı daraltıldı, yeni eleman çalıştırmanın önü kesildi, nüfus arttı, belediye çalışanının sayısı dondurulduğu için belediyelerin bu konudaki hizmetlerinin de önü tıkanmış oldu” dedi.
İHALE ŞARTNAMESİNE TAKILAN TAŞERON İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİ
Kamuda kadro alamayan işçilere dikkat çeken Gürer, “İhale şartnamesinde 'İşçilik maliyet gideri yaklaşık yüzde 70.' ibaresine takılan kamuda kiralık araç şoförleri, yemekhane çalışanları, bilgi işlem çalışanları, hastane bilgi yönetim sistemi çalışanları, radyoloji görüntüleme çalışanları, laboratuvar çalışanları, diş protez ihale çalışanları, fizik tedavi seans usulü ihale çalışanları, diyaliz seans usulü ihale çalışanları, Karayolları anahtar teslimde müşavirlik türü ihale çalışanlarına kadro verilmedi. KİT'lerde, Demiryollarında, Devlet Hava İşletmelerinde, Karayollarında, enerjide binlerce çalışan kadroya alınmadı” dedi.
GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLER
Tüm taşeron firmalarda kalanların çalıştıkları kurumun asıl kadrosuna şartsız alınmasının sağlanması gerekirken uygulamanın bu şekilde gerçekleşmediğini söyleyen CHP'li Ömer Fethi Gürer, bazı belediyeler ve il özel idarelerinde en çok altı ay çalıştırılıp işten çıkarılan ve yıllardır bu kurumlarda bu şekilde çalıştırılan geçici işçilerin kadrolu ve sürekli işçi olmalarının sağlanamadığını, taşeron belediye zabıtalarının da halen aslı kadroya alınmadığını vurguladı.
KADRO ALAMAYAN TAŞERON İŞÇİLER
Orman, Devlet Su İşleri, Millî Eğitim, Doğa Koruma ve Millî Parklar, TİGEM çalışanları, ayrıca sosyal tesislerde doğrudan temin usulüyle çalışan DSİ, Karayolları, polisevi, öğretmenevi çalışanlarına kadro verilmediğine dikkat çeken Gürer, “Kamu bankalarından diğer bankalara verilen hakkın verilmediği Vakıfbank güvenlik görevlileri ve de Kızılay çalışanları için de kadrolu, güvenceli iş sağlanmadı” şeklinde konuştu.
Toplum yararı programı kapsamında çalışan, çalıştıkları kurumda sürekli kadroya alınmayan işçilerin varlığına da dikkat çeken Gürer, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan işçiler için gece farklarının ödenmesi, Karayollarında yüklenici firmada kalan, 'müşavirlik' adı altında çalışan işçilerin ücretlerinin zamanında ödenmesi sağlanmalıdır. Hâlen Karayollarında müşavir işçilere 'ihale ismi, danışmalık' diye kadro verilmediği gibi, işçilerin şubat maaşı dahi ödenmemiştir; en azından maaşları olsun düzenli ödenmelidir, tamamının esasen sürekli kadroya alınması şarttır” dedi.
Ülkemizde çalışma yaşamındaki diğer sorunlardan bahseden ve çözüm önerilerini sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kadroya geçirilen işçilere tayin hakkı belirsizliği ortadan kaldırılmalıdır. 4D'li tüm kamu çalışanlarına tayin hakkı verilmelidir, özlük hakları iyileştirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan üniversite mezunlarının pozisyon ve unvan değişikliği sağlanmalıdır. Daimî işçi kadrolarına geçilen personele uygulanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 23'üncü maddesinin beşinci bendi iptal edilerek diğer kamu personeli gibi istihdam edilmelidir. Resen emekliye sevk edilme durumu ortadan kaldırılmalıdır.Millî Eğitim Bakanlığında 35 bin işçi 15 Haziranda iki ay işsiz kalmaktadır, tamamının sürekli işçi kadrosunda olmaları sağlanmalıdır, işten çıkarılma uygulanmamalıdır” diye konuştu.