Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta giriş olanları kapsayan EYT düzenlemesinde 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı tanınmış oldu.
EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?
EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.
Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.
Torba yasa Bağkur affı kapsamda olacak mı?
EYT kapsamına dahil edilmeyen milyonlarca Bağkur tescil affı mağdurları, tepki gösterdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in geçtiğimiz dönemlerde "Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyim. " demişti.
Prim gün sayılarının eşitlenmesi için seslerini duyurmaya çalışan mağdurlar yaşanan adaletsizliğe çözüm bekliyor.
SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI BORÇLANMALARI
Kamu çalışanı olarak iş hayatını sürdüren ve uzun süredir primi ödenen ancak EYT kapsamında borçlananlar için ise detaylar belli oldu. Buna göre, 2001 yılında Emekli Sandığı Kanunu'na tabi işe çalışmaya başlayan memur 1996-1997 tarihleri arasında 16 ay askerlik süresini borçlanması durumunda, borçlanılan bu süre toplam hizmet süresine dâhil edilecek, sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmeyecek. Ancak, borçlanılan süre hizmet döküm programında ilk defa iştirakçi olduğu 22 Ocak 2001 tarihinden borçlanıldığı (1 yıl 6 ay) süre kadar geriye doğru yazılarak görüntülenecek.
Kısacası; SSK'lı olarak 3600 günle, Bağ-Kur şartlarında da 5400 günle emeklilikte aranan yaş şartı devam ediyor. Bu nedenle prim günü 3600'ün üzerinde SSK'lı kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecek.
5400 prim günü koşuluyla kadınlar 56, erkekler 58 yaşında emekli olabilecek. SGK Genelgesi'nde de kısmi emekliliğe ilişkin, "3 Mart tarihinden sonra talepte bulunan sigortalıların kademeli yaş dışında 15 yıl sigortalılık sigortası ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirdiklerinde yaşlılık aylığından yararlanabilecek" denildi