"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Bağ-Kur tescil mağdurları af değil adalet istiyor!

Bağ-Kur tescil mağdurları af değil adalet istiyor!

Bağ-Kur'lular 9 bin prim gününün emeklilikte adaletsizliğe yol açtığını belirterek geriye dönük tescil hakkı istiyor.

2000 yılından önce Gelir Vergisi mükellefi olarak esnaflığa başlayan, vergi numarası olan, vergisini veren ama ekonomik nedenlerle Bağ-Kur tescilini yaptıramayan vatandaşlar 2003 ve 2008 yıllarındaki Bağ-Kur sicil affını takip edemediği için emeklilik hakkından yararlanamamakta ve vergisini verdiği yıllara ait kanıtlanabilir faaliyetlerini emekliliklerine saydıramamaktadırlar. 

Geriye dönük tescil hakkı verilmemesi nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur tescil mağdurları maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde olmaları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu adaletsizlik olarak nitelendiriyor. 

Sosyal medya hesaplarından ve milletvekillerine düzenledikleri ziyaretler başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur tescil mağdurları hakkında henüz net bir açıklama yapılmadı. 

Ancak kulislerden elde edilen bilgilere göre Bağ-Kur tescil mağduriyetinin İkinci Torba Yasa'da olması bekleniyor. 

Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan birinin Bağ-Kur'lular için olacağı yönünde tahminler bulunmakta. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlaması bekleniyor.

Yetkililer Bağ-Kur tescil mağdurları hakkında sessiz kalırken bir anda birçok tescil iddiasının ortaya atılması da Bağ-Kur mağdurlarına adeta umut oldu. İkinci Torba Yasa'da Bağ-Kur tescili olmasını isteyen mağdurlar neredeyse her gün X (Twitter) uygulamasında etkinlik yaparak büyük ses getiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *