"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.353.329 %-1.001
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Bağ-Kur'luların mağduriyeti görmezden gelinmesin!

Bağ-Kur'luların mağduriyeti görmezden gelinmesin!

EYT teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından kapsama dahil edilmeyen yaklaşık Bağ-Kur mağdurları sorunlarını İşçi Haber'e anlattı.

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na eklenen geçici 18. maddede; sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 4.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalı kişilerin sigortalılık hak ve mükellefiyetlerinin 4.10.2000 tarihinden itibaren başlayacağı ancak bu Kanuna göre zorunlu sigortalı olarak tescil edilmiş olanların sigortalılıklarının, söz konusu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde kuruma yazılı olarak başvurmaları ve 20.4.1982 ile 4.10.2000 tarihleri arasındaki vergi kayıtlarını belgelemek ve belgelenen bu sürelere ilişkin olarak prim borçlarının tamamını, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde ödemeleri halinde 4.10.2000 öncesine ait sigortalı hizmetlerinin kabul edileceği yönünde hüküm yer almaktaydı.

1479 sayılı Kanun'un birçok maddesi gibi söz konusu geçici 18 inci maddesi de 5754 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmış olmakla beraber geçmişe dönük olarak halen uygulandığından, dolayısıyla 4.10.2000 tarihi öncesine ait vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayanların sigorta başlangıç tarihi 4.10.2000 olarak alınmaktadır. Bu uygulama nedeniyle de birçok Bağ-Kur'lu vatandaş mağduriyet yaşamakta.

2000 yılından önce Gelir Vergisi mükellefi olarak esnaflığa başlayan, vergi numarası olan, vergisini veren ama ekonomik nedenlerle Bağ-Kur tescilini yaptıramayan vatandaşlar 2003 ve 2008 yıllarındaki Bağ-Kur sicil affını takip edemediği için emeklilik hakkından yararlanamamakta ve vergisini verdiği yıllara ait kanıtlanabilir faaliyetlerini emekliliklerine saydıramamaktadırlar.

BAĞ-KUR MAĞDURLARI EMEKLİLİKTE ADALETSİZLİĞE KARŞI ÇIKIYOR

Bağ-Kur mağdurları genel olarak küçük esnaf olarak tabir edebileceğimiz, kazancı belirli bir gelirin altında olan, 1990’lı yıllarda yürürlükte olan götürü vergiye tabi olarak faaliyette bulunan pazarcı, terzi, berber gibi esnaf kolundan olup, günün koşullarına göre geçim mücadelesi, bir muhasebeci ya da avukat gibi danışmanlarının olmaması, o dönemlerde zaten olmayan sosyal medya takibi ya da gazete okurluğunun olmaması gibi nedenlerle Bağkur’a kayıt ve tescil yaptıramamış kişilerdir.

Tescil affı ve yasada düzenleme isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına da tepki gösteriyor. 

Seçim öncesi yeni bir çalışmayla ya da torba yasayla mağduriyetin bitmesini bekleyen Bağ-Kur'lular  Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan Bağ-Kur mağdurları emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

BAĞ-KUR MAĞDURLARI YAŞADIKLARI HAKSIZLIĞI ANLATTI

İşçi Haber'e konuşan Bağ-Kur mağdurları yaşadıkları haksızlığı şu sözlerle anlattı: 

''Merhaba. Ben 1998 yılında berber dükkanı işlettim. 22.11.1999 tarihinde askere gittim. 2001 Mayıs ayında askerden geldiğimde Bağ-Kur tescil kaydı mağduriyetine uğradım. Bağ-Kur'umu ödeyecekken 04.10.2000 yılı baz alındığı için EYT'den yararlanamıyorum. Neden 1998 değil de 04.10.2000 yılı sayılıyor bunu anlamıyorum. Sanki 04.10.2000 yılında bağkur yatırdım.''

''Çocuğumuz yaşındaki kişilerle çalışıyoruz artık emekli olup biraz yaşamak istiyorum.''

''1996 yılında esnaflık yaptım. Oda kaydı ve maliye kaydı var. Devlete vergimi ödedim ama devlet tescil yapmadığı için Bağ-Kur sicil numarak yok. SGK girişim 2002 ve hâlen aktif olarak sigortalıyım. 1996'dan Bağ-Kur tescilim olsa şimdi emekliydim ancak olamıyorum mahkemeler reddediyor.''

''İhyada adalet istiyoruz. Bir sene önce 36 bin şu an 420 bin olması hak mı, adalet mi? Bağ-Kur'lular üvey evlat mı?''

''2000 yılı öncesi esnaflık yaptım. 1996'da oda kaydı vergi numaram var ama tescil olmadığından ötürü şu anda emekli olamıyorum.''

''Biz yıllarca vergisini ödeyen, stopajını veren, devleti için çalışan emekçi insanlarız. Elimizden alınan Bağ-Kur tescil affının geri verilmesini istiyoruz.''

''Torba yasasında binlerce büyük firmanın, holdinglerin vergi indirimi bulunurken neden Bağ-Kur'lu küçük esnaf yok sayılıyor?''

Cumhur ve Millet ittifakları'nın kıyasıya mücadele edeceği ve seçim önceki evrede verilen vaatler kadar atılan adımların da etkili olacağı bilinirken, seçim gündemi için Meclis kapanmadan uzun zamandır adil emeklilik için mücadele eden binlerce Bağ-Kur'lunun mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceği ise merak konusu oldu.

Yorumlar
G
Güray 1 yıl önce
Üvey evlat muamelesi yaptığınız bağkurlu esnafta seçimlerde oy kullanacak yanlış hesap sandıktan döner
BEĞENME
0
CEVAPLA
M
Mehmet yanar 1 yıl önce
Ben bir tüyo aldım bu eyt de 5000 gün ssk emeklilik var 5400 bagkur staj ve çıraklık sorunlarının tamamı bu yasada onaylanacak
BEĞENME
0
CEVAPLA
A
Ayhan 1 yıl önce
1993-96 yılları arasında esnaflık yaptım devlete tek kuruş vergi borcum yok tıkır tıkır vergimi ödemişim ama genclik işte bilmediğimiz için bağkur tescili yapmamışız daha sonrada hakkımız elimizden alınmış haberim olmadı şimdi 52 yaşındayım 1997 sigorta girişim 8000 gün ödenmiş primim var 93-96 arası bagkurumu ödeyebilsem emekliyim ama hükümet bize bu hakkı vermiyor devlete tek kuruş vergi ödememiş yurt dışında olanlara verdiği borçlanma hakkı esnafına vermiyor benimle aynı sigorta başlangıcı olanlar 43 yaşında 6000 günle emekli oldu ben olamadım bu yanlışı düzeltmeden mezardan babam kalsa aday gösterseler oy vermem hatta beni aday gösterseler kendime oy vermem. Esnaf diye üvey evlatmıyız hainmiyiz gavurmuyuz girişimciyiz kendimize çalışalım 1-2 kişiye de olsa iş verelim dedik diye hata mı ettik.
BEĞENME
0
CEVAPLA
K
Karadaĝ 1 yıl önce
İhya istiyoruz
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hakan solar 1 yıl önce
8.250 günüm var bağkurdan emekli olamıyorum yaşım 50 bir ssklı 40 yaşında emekli oldu Allahtan revamı bu hakkımı helal etmiyorum devlete haram zıkkım olsun??
BEĞENME
0
CEVAPLA