Kanunlara göre 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili 1,5 gün sürüyor. Tatil, 28 Ekim günü saat 13.00’te başlıyor. Kamu kurumları, bayram arifesinde öğleden sonra tatil edilirken, özel sektörde pek çok işyeri tam gün çalışmaya devam ediyor. Peki resmi tatilde çalışan işçiler olarak haklarınız neler? Resmi tatilde çalıştığınızda ne kadar ücret almalısınız? Resmi tatilde çalışmama hakkınız var mı? Bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Bayramda Çalışan İşçiler ne kadar ücret alır?
İş Kanunu'na göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere, her çalıştıkları gün için fazladan bir günlük ücret ödeniyor. İşveren, bu günlerde çalışmayan işçilerin maaşından kesinti yapamaz ve tam ücret ödemek zorundadır.
İşverenin, işçiyi ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırabilmesi için iş sözleşmesinde bu konuda hüküm bulunması veya işçinin yazılı onayının alınması gerekiyor. Sözleşmede hüküm olmaması ve işçinin yazılı rıza göstermemesi halinde, bu günlerde çalışma yapılamıyor.
Ücret Yerine İzin Teklif Edilebilir mi?
Bayram tatilinde çalışan işçiye, ücret ödemek yerine izin verilmesi mümkün değil. İşverenin, hafta içi çalışılan fazla mesaileri izin olarak kullandırma hakkı bulunsa da bayram günlerindeki çalışmalar bu kapsama girmez. Dolayısıyla, bayram tatili için ek ücret ödenmesi zorunludur.
Telafi Çalışması Nasıl Yapılır?
İşyerinin bayram öncesi veya sonrasında tatil edilmesi durumunda, işveren dört ay içinde telafi çalışması yaptırabilir. Örneğin, arefe günü öğleden sonra işyerini kapatan işveren, bu süreyi ilerleyen aylarda telafi ettirme hakkına sahiptir. Ancak, telafi çalışmaları günde 3 saatten fazla olamaz ve hafta tatilleri veya diğer bayram günlerinde bu çalışma yapılamaz.
Tüm Resmi Tatiller ve Süreleri
Kanunda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ulusal bayram olarak kabul edilirken, diğer resmi ve dini bayramlar, yılbaşı, 1 Mayıs ve 15 Temmuz genel tatil günü sayılıyor. İşte tüm resmi tatiller ve süreleri:
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 1,5 gün
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 1 gün
- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün
- 30 Ağustos Zafer Bayramı: 1 gün
- Ramazan Bayramı: 3,5 gün
- Kurban Bayramı: 4,5 gün
- Yılbaşı: 1 gün
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: 1 gün
- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün