Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Salonu'nda TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile ayrı ayrı düzenlen ek protokol imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, törendeki konuşmasında, 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolünün 9 Mayıs 2023'te imzalandığını anımsattı.
Mayıs ayındaki sözleşmeyle işçilerin en düşük ücretinin 15 bin liraya yükseltildiğini hatırlatan Işıkhan, "Bu 15 bin lira ücretin üzerine 2023 yılı ilk 6 ayı için refah payı dahil olmak üzere yüzde 45 oranında zam yapılmış ve diğer kalemlerde de iyileştirmeler gerçekleştirilmişti. Bu dönemde işçi konfederasyonlarımız ve sendikalarımızın tam bir mutabakatıyla toplu iş sözleşmesini imza altına almıştık." dedi.
Işıkhan, işçi konfederasyonlarının toplu iş sözleşmelerinin ücret dönemlerine ilişkin takvim farklılıklarından dolayı yeni bir ek protokol talebi kendilerine ilettiğini belirtti.
Toplu iş sözleşmelerinde başlangıç tarihlerinin, alınacak ücretin ve enflasyon farkının belirlenmesinde önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Işıkhan, şöyle devam etti:
"Yıl içinde enflasyon oranlarının belirli aylarda farklılaşması, enflasyon farkının hesaplanması nedeniyle kamu işçilerinin farklı ücret artış almasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ocak ayında kamu işçilerinin aldığı ücret artışlarının, yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçileriyle eşitlenmesine dair bir karar almış durumdayız. İşçi konfederasyonlarımızla yaklaşık bir aydır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu ek protokol ortaya çıkmıştır."
Kamu işçilerine ocak 2024'te yapılan artıştan, süreleri henüz gelmeyen kamu işçilerinin de toplu sözleşme süreleri içinde yararlanmalarını sağladıklarını belirten Işıkhan, yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde bir daha söz konusu farklılıkların olmaması için kamu işçileri toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olması yönünde düzenleme yapılmasının da ek protokolle kararlaştırıldığını bildirdi.
Kamu çalışanlarının refahını Türkiye'nin refahı olarak gördüklerini vurgulayan Işıkhan, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü iradesiyle, her fırsatta defalarca dile getirdiği gibi, hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik, ezdirmedik. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki alın teri, emek bizim için kutsaldır. Bu sebeple, ülkemiz adına taş üstüne taş koyan, kalkınmamızda ve büyümemizde emekleri olan işçilerimizin refahını kendi meselemiz olarak gördük. Bugünkü ek protokolümüzde de gereken tüm mali ve sosyal dengeleri korumaya azami hassasiyet gösterdik."
Uzun zamandır ek zam yapılmasını bekleyen kamu işçileri ek protokolün ardından hayal kırıklığına uğradı. Hali hazırda geçim sıkıntısı yaşayan işçiler protokol maddelerinde belirtilen ek zammın beklenilen oran olmadığını aksine herhangi bir iyileştirmede rol oynamadığını belirtti.
İşçilerin ek zam talebi dikkate alınmayan işçiler sendika başkanlarına tepki gösterirken, ek protokol öncesi uzun zamandır zam ve vergide adalet talep eden kamu işçilerinin taleplerini duyuran Demiryol-İş Sendikası'nın tepki çekti.
Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) Sakarya Bölge Müdürlüğü fabrikasındaki işçiler de zam oranlarına itiraz ederek sendikaya tepki göstermişti.
Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, işçilerin eylem çağrılarına karşılık dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Değerli Arkadaşlarımız,
Malumunuz olduğu üzere, Kamuda çalışan yaklaşık 200.000 işçiyi ilgilendiren "Kamu Protokolü" Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonlarınca imzalanmıştır. İlgili sendikaların genel başkanları bu protokole onay vermişlerdir.
Türk-İş ve Hak-iş, Cumhurbaşkanımız dahil diğer yetkililer ile yapılan görüşmeler neticesinde % 14 ilave zam sağlanmıştır.
Bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Yine protokolde 2025 yılı Ocak ay'ında 700.000 kamu çalışanının sözleşme görüşmeleri başlayacaktır. Demiryol-İş üyeleride buna dahildir. Kayıpların telafi edilmesi bizlerin birlik ve beraberliğine bağlıdır.
İşyerimizde bazı arkadaşların, Eskişehir-Sivas çalışanları ile sosyal medyadan yaptıkları yorumlar ve sendikamıza karşı birlik beraberliği bozucu yazılar ve eylem çağrıları fayda getirmeyecek çabalardır. Demiryol-İş Sendikası şemsiyesi altında yapılacak mücadele gerçek mücadeledir.
Demiryol-İş Sendikası bu ülkede lider sendikadır.
Türasaş işyerimizin özelleşme kapsamı dışında tutulması, Yıkılan fabrikanın tekrar ayağa kalkması bu sendikanın başarısıdır. Biz biliyoruz ki bizim mücadelemiz önce Üretim, fabrikamızın yaşaması ve sizlerin hak ve menfaatlerinin korunmasıdır.
Bu sendikanın genel başkanı 1.400.000 işçinin iftihar ettiği başkandır. Kişisel, ideolojik ve birliği bozacak çağrılara karşı dikkatli olmamız ve bu çağrılara katılımın sağlanmaması, Birlik beraberliğimiz adına önemlidir.
Demiryol-İş Sendikamız bugüne kadar yaptıklarının karşılığını hep almıştır. Yine
alacaktır.
Selam ve Saygılarımızla...
DEMİRYOL-İŞ SENDİKASI ADAPAZARI ŞUBE BAŞKANLĞIIü