Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sonrası haklarından yararlanamyaıp emekli edilmeyenler hükümete tepki gösterdi. SGK girişi 1 gün geç olan vatandaşların 17 sene geç emekli olmasının, akranların arasında adaltesizliği doğurduğunu söyleyen dernek, kanunun düzeltilerek adaletli bir şekilde emeklilik getirilmesini talep etti.
1 güne 17 yıl çalışmanın Anayasal hak ihlalali olduğunu düşünen mağdurlar, EYT sonrası iade edilmeyen haklarını istiyor.
Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER ), Başkanı Mihriban Uğurlu yönetiminde, haklarını aramak için Meclis ile temaslarını sürdürmesine rağmen, sunulan kanun tekliflerinin de geriye çevirilmesinin ardından, mağdurlar tepki gösterdi.
EMADDER'DEN HÜKÜMETE TEPKİ!
SGK girişi 1 gün geç olan vatandaşların 17 sene geç emekli olmasının ardından EMADDER (Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği) sosyal medya hesabından paylaştığı yazı ile tepki göterdi. Emeklilikte Adalet Derneği olarak 8 Eylül 1999 sonrası girişli SGK’lıların (EYT sonrası) yaşadığı 1 gün, 1 ay, 1 yıl farklı işe giriş sebebiyle akranlar arasında adaletsizlik doğurduğunu söyleyen dernek konunun çözülmesini istiyor.
Derneğin yapmış olduğu açıklamada:
''Emeklilikte Adalet Derneği olarak 8 Eylül 1999 sonrası girişli SGK’lıların (EYT sonrası) yaşadığı 1 gün, 1 ay, 1 yıl farklı işe giriş sebebiyle akranlar arasında açılan 17-20 yıl emeklilik uçurumunu düzeltmek adına kurulduk. Bu yolda bu güne kadar desteklerini esirgemeyen tüm siyasi partilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisinin meclis plan ve bütçe komisyonuna vermiş olduğu 22 Kasım 2023 tarihli ve 1328685 numaralı kanun tekifi tarafımızdan incelenmiş olup aşağıdaki hususlar konusunda kamuoyuna açıklama yapma gereği hasıl olmuştur;
AYaşanan bu mağduriyet konusunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin konuyu bir yasa teklifi ile çözüme kavuşturma gayreti milyonlarca destekçimiz tarafından sevinçle karşılanmıştır.
Yasa teklifinde yer alan prim gün kademelendirmesi bizim Emadder olarak siyasi partiler nezdinde dile getirdiğimiz çözümün benzeri bir yapıya sahiptir ve bizim tarafımızdan takdir edilmiştir. 3-Yasa teklifi çerçevesinde tasarlanmış 1999 ve 2000 yılı girişli kadın çalışanların emeklilik yaşının 49, erkek çalışanların 51 yaşından başlaması ve 2008 yılına kadar öngörülen kademenin erkeklerde 59 kadınlarda 57 yaşına kadar uzanması bizim kabul kesinlikle edebileceğimiz bir çözüm değildir. 4-EYT yasasıyla fiiliyatta kadınlarda 38, erkeklerde 43 yaşında emeklilik durumu oluşmuştur.
Yasa teklifinde de bahsi geçtiği gibi anayasal eşitlik ilkesine tabi olan akran vatandaşlar arasındaki emeklilik yaşı uçurumu 17-20 yıl olamayacağı gibi 8-11 yıl da olamaz. Bahsi geçen yasada değerli siyasi partimiz buradaki uçurumun makul bir hakkaniyet zemininde çözülmesini öngörmek yerine aynı olmayan ama benzer bir yaklaşımla uçurumu koruma yoluna gitmiştir.
Bu sebeplerle her ne kadar bu konuda meclis zemininde bir çalışma yapılmış olsa da bizim açımızdan bu verilen kanun teklifi hakkaniyet ölçüsüyle bakıldığında yanlış ve düzeltilmeye muhtaçtır. Son olarak kamuoyuna Emaddere gönül vermiş yüzbinlerden almış olduğumuz desteğe dayanarak aşağıda yer alan adalet içeren tablomuz yürürlüğe girene kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan etmek isteriz.'' diyerek hükümete tepki gösterdi.
Emeklilikte Adalet Derneği olarak 8 Eylül 1999 sonrası girişli SGK’lıların (EYT sonrası) yaşadığı 1 gün, 1 ay, 1 yıl farklı işe giriş sebebiyle akranlar arasında açılan 17-20 yıl emeklilik uçurumunu düzeltmek adına kurulduk.
— EMEKLİLİKTE ADALET DERNEĞİ ⚖️ (@EmadDernegi) November 23, 2023
Bu yolda bu güne kadar desteklerini esirgemeyen tüm… pic.twitter.com/Ya0Hi24zFk