"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5172 %0.08
36,1851 %-0.17
3.380.956 %3.384
2.964,87 0,10
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Emekliler öfkeli: EYT neden tam çözülmedi?

Emekliler öfkeli: EYT neden tam çözülmedi?

EYT yasasının geride mağdur bırakılarak çözülmesi ve mevcut emekli maaşlarının düşüklüğü vatandaşların tepkilerine yol açtı.

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak vatandaşların uzun süren mücadeleler isonucunda çıkan EYT beraberinde birçok mağduriyeti de getirdi. 

Emekli maaşları yeterli değil!

EYT Yasası'nın çıkması için yıllardır mücadele eden vatandaşlar yasanın çıkmasının ardından bir kez daha mağdur edildi. Günümüzde döviz kurundaki değişiklikler ve enflasyon ile EYT'li emekliler gelir-gider dengesizliği yaşıyor. Hayat şartları git gide zorlaşırken mevcut emekli maaşıyla geçinmenin çok zor olduğunu belirten emekliler maaşlarına zam yapılmasını ve emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Geçim şartları neredeyse her sene değişirken emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar arasında belirli bir maaş farkı olması da tepki çekiyor. 

EYT tam çözülmedi!

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan 5000, ABO, 3600, Bağ-Kur ve 2000 sonrası SGK mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

EYT yasası kapsamına alınmayan 5000, ABO, 3600, Bağ-Kur, 2000 sonrası SGK mağdurları birkaç günlük fark yüzünden ya da ani yasa değişiklikleri nedeniyle aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşların aksine emekli olamazken geçim sıkıntısı yaşıyor. 

5000, ABO, 3600, Bağ-Kur ve 2000 sonrası SGK mağduru vatandaşlar bir an önce emeklilik haklarına kavuşmak için mücadele etmeye devam ediyor. Sosyal medya uygulamalarında etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan 5000, ABO, 3600, Bağ-Kur ve 2000 sonrası SGK kazanılmış emeklilik haklarının önünde daha fazla engel çıkarılmasını istemiyor. 

Emekliler hakkındaki çalışmalar çözüme kavuşacak mı?

5000, ABO, 3600, Bağ-Kur, 2000 sonrası SGK mağdurlarını umutlandıran haber ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Emekliler hakkındaki çalışmaları çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:

Memur ve emekli maaşlarını değerlendiren Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurguladı. Yılmaz, "Emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz" dedi.

Yılmaz'ın bu açıklamalarının ardından sevinen 5000, ABO, 3600, Bağ-Kur, 2000 sonrası SGK mağdurları ise çözüme kavuşacak çalışmaların ardından emeklilik haklarına kavuşmak istiyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *