17 Ağustos ve 12 Kasım deprem döneminde yaşanan büyük yıkımlar nedeniyle işe alımlar ertelendi, çalışan vatandaşların SSK girişleri geç yapıldı. İnsanlar kaybettiklerini yakınlarını arayıp yas tutarken yasa çıktı. Vatandaşlar deprem koşullarından dolayı sigorta girişlerini takip edemezken birçok SSK evrakı binaların yıkıntıları arasında kayıplara karıştı. Prim günlerini doldurmuş ancak bir günle EYT’yi kaçırıp on beş-on yedi yıl daha çalışmak zorunda kalan vatandaşlar adalet istiyor.
Vatandaşlar, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden dolayı maruz kaldıkları bu hak mağduriyetinin giderilmesini ve EYT kapsamının 31/12/1999 olarak genişletilmesini istiyor.
Emeklilik haklarını birkaç günle kaçırmak istemeyen vatandaşlar, sosyal medya uygulaması Twitter'da etkinlik düzenleyen EYT'de depreme takılanlar yetkililere seslenerek emeklilik hakkı istiyor.
CHP'den destek geldi!
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremi mağdurları arasında yararlanamayanlar olduğuna dikkat çekerek EYT'de deprem mağdurlarına destek verdi.
Sayın @yildirimkaya40 Vekilimize biz deprem mağdurlarının mağduriyetini dile getirdiği için teşekkür ediyoruz.?#EytdeDepremeTakıldık #EytDepremMağdurları pic.twitter.com/N6BExpsZrf
— EYT’de Güne Takılanlar Platformu (@eyt31121999) January 17, 2023
"EYT'nin başlangıç tarihi 31 Aralık 1999 olarak belirlenmeli"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise şu değerlendirmelerde bulundu:
17 Ağustos depreminin yaraları daha sarılamamışken 12 Kasımda bir deprem felaketi daha geldi. Bazı vatandaşlarımızın deprem döneminde çalışıyor olmalarına rağmen sigorta bildirgeleri yapılmadı. Bu bakımdan hem o dönem yaşanan deprem felaketini,hem de EYT’yi bir günlük, bir haftalık, bir aylık farkla kaçıranları göz önüne alarak en azından EYT’nin başlangıç tarihi 31 Aralık 1999 olarak belirlenmelidir.
Cumhuriyet Halk Partisi adına mevcut sosyal güvenlik sistemi ve emeklilerimizin yaşadığı sorunlar ile ilgili bazı temel çözüm önerilerimizi de sizinle paylaşmak istiyorum. Mevcut 5510 sayılı yasa emekli aylığı hesaplamasında üçlü bir karma yapıya sahiptir. 2008 yılında uygulamaya giren 5510 sayılı mevcut yasa, emekli aylıklarını sürekli olarak azaltan bir sisteme sahiptir. Bu yasa ile birlikte emeklilerimiz geçmiş yıllara göre daha fazla çalışmasına, daha fazla prim günü ödemesine rağmen daha az emekli aylığı almaktadır.