Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda başından beri 'Yaş şartı'nı tamamen kaldıran ve 1999 düzenlemesi öncesi hakları sigortalıya sağlayacak tek formül üzerinde yoğunlaşarak çözüm rotasını çizdi. Buna göre EYT'ye tabi olacaklar prim ve sigortalılık süresini doldurduğu anda emeklilik hakkı elde edecek.
EYT düzenlemesi ile emekli olabilmek için aşağıdaki 3 şartı tamamlamak gerekiyor:
? 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
? Prim gününü tamamlamak
? Sigortalılık süresini doldurmak
8 Eylül 1999 öncesi 4A kategorisinde SSK'lıların prim günü hem erkekte hem kadında 5.000 gündü. Kadınlarda sigortalılık süresi 20 yıl erkeklerde ise 25 yıldı.
4B-4C kategorisinde Bağ-Kur ve emekli sandığında ise prim günü kadınlarda 7.200 gün erkeklerde 9.000 gündü. Sigortalılık süresi yine kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıldı.
Bu şartları tamamlayan 2,25 milyon EYT'li var. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup bu şartları henüz tamamlamayan ise yaklaşık 3,45 milyon kişi var. Bu kişilerde belirtilen sigortalılık süresini tamamladıkları anda emekli olabilecek.
EYT MAAŞ HESABINDA BUNLAR DİKKATE ALINACAK
? 1999 yılı öncesi,
? 1999 yılı - 2008 arası ve
? 2008'den sonraki dönem olmak üzere
? Kişilerin çalıştıkları yıllar,
? Aylık kazançları,
?Çalışma süreleri,
?Yaş beklerken ödenen fazla primler ve işe ara verip vermemiş olmaları.
BUGÜN EMEKLİ OLSAM NE KADAR MAAŞ ALIRIM?
Herkesin sigortalılık şartları farklı olduğu için maaş hesaplama işlemleri farklıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) internet sitesinde 'Ne kadar emekli maaşı alırım' isimli bir bölüm bulunuyor. Burada maaş ve emeklilik zamanı bilgileriyle birlikte, kesinlik içermeden emekli olduğunuzda alacağınız maaşınız hesaplanıyor. (Kaynak:Sabah)