İşyerinde mobbing, belirli kişi ya da kişilerin zarar verici söz, tutum ve davranışlarına maruz kalınması, yıpratma, sindirme, bıktırma ve belli şekilde davranmaya mecbur bırakma gibi psikolojik, duygusal ve sosyal saldırıya ya da düşük maaş gibi diğer etkenler üzerinden işinizi bırakmak istiyorsanız; dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
- 2008 yılından beri İstanbul’da bir firmada çalışıyorum. Çalıştığım işten ayrılmak istiyorum. Çünkü kendi işimi kurmak gibi bir hedefim var. Nasıl bir yol izlemeliyim?
İş sözleşmesinin sonsuza kadar devam etmez. İş Kanunu işçiye ve işverene, iş akdinin sona erdirilebilmesi için bazı haklar tanımaktadır. Bunlardan birisi de, iş sözleşmenizi feshetme hakkıdır. İşyerinden ayrılmak için geçerli bir nedeniniz yoksa bile uymanız gereken bazı noktalar vardır.
Öncelikle istifanızda işten neden ayrıldığınıza dair sebep göstermenize gerek yoktur. İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Diğer yandan sizin yerinize birinin alınması için işvereninize süre tanımanız gerekir. Bu süreye 'ihbar süresi' denir. Yani işvereninize, "ben işten ayrılmak istiyorum ancak sizin de zarara uğramamanız için gereken süreyi veriyorum', demiş oluyorsunuz. İşvereniniz bu sayede zarara uğramaz ve yerinize başka kişileri bulabilir.
İhbar Süresi Nasıl Hesaplanır?
İhbar süresi, çalışma süresine göre hesaplanır. Örneğin ortalama 11 yıllık bir çalışma mevcutsa 8 hafta daha çalışmanız gereklidir. Bu süredeki ücret hesabınıza yatacaktır. Eğer ihbar süresine uymaz ve çalışmazsanız, işvereniniz sizden ihbar tazminatı talep edebilir. Bu da, 8 haftalık ücretinize tabii tutulur.
İşten keyfi olarak istifa edilmesi halinde işçi kıdem tazminatı alamaz. Ancak bunun dışındaki hakları (yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, vb) şüphesiz ki işveren işçiye ödemelidir.