EYT düzenlemesinin çıkmasının ardından birçok vatandaş emeklililk haklarına kavuştu. Ancak bu düzenlemenin 8 Eylül 1999 sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıt yaptıran vatandaşları kapsamaması, birçok kişiyi 17 yıl uzun bir emeklilik bekleyişiyle karşı karşıya bıraktı.
8 Eylül 1999 sonrası SGK mağdurları, EYT düzenlemesinden sadece birkaç günlük farkla yararlanamayan ve emekli olabilme hayalini gerçekleştiremeyen bir kesimi temsil ediyor. Bu durum, aynı yaş şartını ve prim ödeme şartını yerine getiren diğer bireylerin emekli olabilmesiyle aralarında açılan 1 günlük farkın, 17 yıl gibi uzun bir süreçte büyük bir adaletsizliğe dönüştüğüne işaret ediyor.
Bu kişiler, EYT'lilerden daha fazla mağdur olduklarını ve emeklilik hakkını birkaç günle kaçırmış olmanın mağduriyetini yaşıyorlar.
EYT düzenlemesinden mahrum kalan ve 17 yıl uzun bir emeklilik bekleyişiyle karşı karşıya kalan bu vatandaşlar, seslerini duyurarak adaletin sağlanmasını ve emeklilik sisteminin daha adil bir temele oturtulmasını istiyorlar.
Kanun teklifi Meclis'e sunuldu!
Fatih Erbakan Yeniden Refah Partisi milletvekilleri Suat Pamukçu, Doğan Bekin, Ali Yüksel ve Mehmet Aşıla ile birlikte konuya ilişkin TBMM'ye kanun tekllifinde bulundu.
Teklif, emeklilik sürecindeki geçişleri daha adil ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Yeniden Refah Partisi'nin öncülük ettiği bu girişim, emeklilikle ilgili mevcut sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyor.
Emeklilik sistemindeki adaletsizlikleri gidermek ve toplumsal refahı artırmak amacıyla hazırlanan kanun teklifini, kademeli emeklilik mağdurları için umut oldu.
Peki Kanun Teklifi kabul edildi mi?
Emeklilikte yaşanan adaletsizliklere karşı mücadele veren 1999 sonrası SGK mağdurları, umutla bekledikleri kanun teklifininin sonucunu merak ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin kapsam dışında bıraktığı bu kesim, 17 yıl uzun bir emeklilik bekleyişiyle karşı karşıya kalmış durumda. Kanun teklifinin sonuçlanması, mağduriyetlerinin giderilmesi ve adil bir emeklilik sistemine geçiş için önemli bir adım olarak görülüyor.
Yeniden Refah Partisi Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu:
"Biliyorsunuz EYT ile ilgili çok önemli çok kronik bir problem var. Çözülürken kademeye dikkat edilmediği için büyük bir adaletsizlik yaşandı yaşanıyor ve bu konuyla ilgili kanun teklifimizi biz kademeli emeklilik modeline geçilmesine yönelik olarak TBMM Başkanlığı'na verdik. Elbette ki kanun teklifi verildiği gibi kanunlaşacak değil. Bunun komisyon aşaması var. Komisyonda ele alınacak ilaveler yapılabilir, düzenlemeler yapılabilir, Genel Kurula gelecek, yine Genel Kurul'da önergeler yoluyla kapsamına ilişkin ilaveler yapılabilir, düzenlemeler yapılabilir. Buradaki beklentimiz bu kanun teklifimizin karşılık bulması ve iktidarın iradesiyle TBMM Başkanlığı tarafından komisyon gündemine intikalinin sağlanmasıdır. Komisyonlarda da hızla ele alınması ve akabinde TBMM Genel Kurulu'na yasalaşmak üzere inmesinin sağlanmasıdır."
1999 sonrası SGK mağdurları, yaşadıkları mağduriyetin sona ermesi için bir umut ışığı olarak gördükleri kanun teklifinin sonuçlanmasını bekliyor. Bu süreçte, sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalar, etkinlikler ve çeşitli platformlarda yapılan çağrılarla mağduriyetlerini gündeme taşıyan bu vatandaşlar, adaletin sağlanması ve emeklilik haklarının geri kazanılması için kararlı bir duruş sergiliyor.
Bekleyişleri, adaletin sağlanması ve emeklilik haklarının geri kazanılması için yoğun bir şekilde devam ediyor. Mağdurlar, umutlarını ve taleplerini toplumla paylaşarak, emeklilik sisteminin daha adil ve güvenilir bir yapıya kavuşmasını arzu ediyor.