"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5943 %0.28
35,8171 %-1.19
3.403.867 %0.965
2.996,43 1,16
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Kamu işçileri TBMM'den ne talep ediyor?

Kamu işçileri TBMM'den ne talep ediyor?

Kamuda yer alan 700 bin işçiyi ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü'nün ardından kamu işçilerinim TBMM'den talepleri devam ediyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün ardından kamu işçilerinin mağduriyeti devam ediyor.

Tayin, becayiş, meslek kodu, zorunlu emeklilik gibi birçok konuda beklentileri çözüme ulaşmayan işçiler, Kamu Çerçeve Protokolü'nün ardından yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor. 

Meslek kodlarının güncel olmaması ve çalışanların niteliklerine uygun olmaması, çalışanları iş hayatını olumsuz etkiliyor. Meslek kodları nedeniyle görevlerinden alınan veya başka görevlere atanmak istenen çalışanlar, asli görevlerine dönmek için mücadele ediyor. Meslek kodları, çalışanların verimliliğini ve kalitesini artırmak için uygun ve güncel olmalıdır. Meslek kodları konusunda mağduriyet yaşayan çalışanlar, bu sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyor. Meslek kodu mağdurları  yaşadıkları mağduriyeti yetkililere bildirmek için sosyal medya ve diğer platformlarda etkinlikler düzenliyor.

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen işçilerin nakil, tayin ve terfi hakkının bulunmaması toplumda sorunlara yol açmaktadır. 

Pek çok işçi, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.

Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 696 KHK'lılar hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 696 KHK'lıların tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.

Uzun süredir birçok mağduriyet yaşayan kamu işçileri TBMM'den şu konularda düzenleme talep ediyor:

  1. 696 KHK Hükümleri ve maddeleri iptal edilip 375 Sayılı Kanun 23., 24.Maddelerinin kaldırılması 
  2. Tayin hakkı 
  3. Meslek kodlarının Değiştirilmesi, 696 KHK işçilerinin ihalesi ile fiilen yaptığı işlerin birbiriyle uyumlu hale getirilmesi. Meslek kodu sorunu yüzünden görevden el çektirilen işçilerin eski işlerine iadesi
  4. Görev Tanımları 
  5. Ünvan Değişikliği Sınavı 
  6. Diploma ve kıdem farkı verilmesi 
  7. 40 saat çalışma, eşit çalışma hakkı 
  8. Belediye işçilerinin norm kadroya geçirilmesi 
  9. 696 KHK ve İŞKUR ayrımının kaldırılması 
  10. Özel güvenlik kartlarını Kurum tarafından karşılanması herhangi bir sebeple kart yenilenmesi olmayan işçilerin meslek kodlarının değiştirilmesi 
  11. Zorunlu Emekli Mağdurlarının İşlerine iade edilmesi 
  12. Üniversiteli işçilerin isteklerine göre memur kadrosuna geçirilmesi 
  13. Vergi dilimlerinin sabitlenmesi 
  14. Hangi sendikaya üye ise o sendikaya aidat kesilmesi
Yorumlar
E
Esen CEYHAN 1 yıl önce
Zorunlu Emeklilik Mağdurları... 696 KHK ile çok genç yaşta Anayasa eşitlik ilkesine aykırı olarak ZORUNLU EMEKLİ EDİLDİK. Bizi HAKKIMIZ 7.500TL Emekli aylığı değil. İŞE İADE İSTİYORUZ. LÜTFEN BU YANLIŞI DÜZELTİN
BEĞENME
0
CEVAPLA
R
Rukiye SAYAN 1 yıl önce
Zorunlu Emeklilik Mağdurları olarak talebimiz; 696 Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçtiğimize sevinemeden Zorunlu emekli edilerek çalışma hakkımız elimizden alındı. 03.03.2023'te Zorunlu Emekliliği kaldırdınız 2018-2023 yılları arasında 696 KHK İLE Zorunlu Emekli edilen kamu işçilerini UNUTTUNUZ. LÜTFEN ADALETİ sağlayarak İŞE İADEMİZİ VERİN. Zorunlu Emekliyi Duyun Lütfen
BEĞENME
0
CEVAPLA
Öznur kurnaz 1 yıl önce
Kurumlarda taseron sistemde çalışırken hükümetimiz 2018 yılında 696 khk ile bizleri kadroya aldı ancak zorunlu emeklilik sebebiyle genç yaslarda işten çıkarıldık aynı kurumda eski işci adı altında 60 yaş üstü aktif devam edebiliyorken işkur üzerinden 49 yaşında personel alımı yapılıyorken bizlerin 40'lı yaşlarda işten çıkarılmamız haksızlık ayrımcılıktır. Hükümetimiz. 03.03.2023 tarihinde zorunlu emekliliği kaldırdı fakat 2018 /2023 tarihleri arasında mağdur olan bizleri unuttu sayın devlet büyüklerimize sesleniyorum bizler maddi manevi çöküntü içerisindeyiz , 7500 tl emekli maaşı ile geçinemiyoruz çocuklarımızın eğitimlerini tamamlatamıyoruz çaresizlik içerisnde sizlere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz lütfen bizleri görün duyun artık hakkımız olan işimizi ekemeğimizi bize geri verin .
BEĞENME
0
CEVAPLA
Z
Zeliha Çakır 1 yıl önce
ZORUNLU EMEKLİLİK MAĞDURLARI. Herşey sizin elinizde. Tek isteğimiz 696 KHK ile 40'lı yaşlarda Zorunlu emekli edilen kamu işçileri 7.500TL Emekli aylığını değil İŞE İADESİNİ İSTİYOR. ÇÜNKÜ BİZ EMEKLİ OLMAK İSTEMEDİK. 2018DEN bu yana İşsiz ve mağduruz.
BEĞENME
0
CEVAPLA
E
Esen Ceyhan 1 yıl önce
Zorunlu Emeklilik Mağdurları... 696 KHK ile çok genç yaşta Anayasa eşitlik ilkesine aykırı olarak ZORUNLU EMEKLİ EDİLDİK. Bizi HAKKIMIZ 7.500TL Emekli aylığı değil. İŞE İADE İSTİYORUZ. LÜTFEN BU YANLIŞI DÜZELTİN
BEĞENME
0
CEVAPLA