Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün ardından 696 KHK 4D'li işçilerin mağduriyeti devam ediyor.
Tayin, becayiş, meslek kodu, zorunlu emeklilik gibi birçok konuda beklentileri çözüme ulaşmayan işçiler Kamu Çerçeve Protokolü'nün ardından yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor.
Meslek kodlarının güncel olmaması ve çalışanların niteliklerine uygun olmaması, çalışanları iş hayatını olumsuz etkiliyor. Meslek kodları nedeniyle görevlerinden alınan veya başka görevlere atanmak istenen çalışanlar, asli görevlerine dönmek için mücadele ediyor.
Meslek kodları konusunda mağduriyet yaşayan çalışanlar, bu sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyor. Meslek kodu mağdurları yaşadıkları mağduriyeti yetkililere bildirmek için sosyal medya ve diğer platformlarda etkinlikler düzenliyor.
696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen işçilerin nakil, tayin ve terfi hakkının bulunmaması toplumda sorunlara yol açmaktadır.
Pek çok işçi, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.
Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu hakların, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere verilmemesi işçilerin tepkisini çekmektedir.
Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 696 KHK'lılar hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 696 KHK'lıların tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.
Uzun süredir birçok mağduriyet yaşayan kamu işçileri e-dilekçe yazarak TBMM'de imza toplamaya başladı. 696 KHK'lı işçiler şu sözlerle Meclis'e ilettikleri mağduriyetlerinin bir an önce son bulmasını istiyor:
KHK ile 04.02.2018 tarihinde Kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan işçiler olarak, KHK da yer alan bazı hükümler zaman içerisinde birçok olumsuzluklara yol açmıştır.
696 sayılı KHK nın 127. maddesi ve 375 khk ya eklenen geçici 23. maddesinin kaldırılması ile, 696 khk li işçilerin asıl işçi statüsünde çalıştırmasının sağlanması (tam kadro), tayin hakkının tanınması, fiilen yapılan işe uygun MESLEK KODU güncellenmesi, zorla emekli edilenlerin işe iadesinin yapılması gibi iş barışı yönünden hakların tanınması hususunda;
Gereğini arz ederim.