Çocukları doğduktan sonra zorunlu sebeplerden dolayı işten ayrılan mağdur anneler doğum borçlanması yaparak emekli olmak istiyor.
Bilindiği üzere Doğum borçlanması, sigortalı olan kadınların doğum nedeniyle işe ara verdikleri süreleri borçlanmak için kullanabilecekleri özlük haklarından biridir. Borçlanılan süreler emekli olma süresini arttırarak çocukları olan anneleri maddi yönden olumsuz etkiliyor. Kadın çalışanlara sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlardaki başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için gün borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmasına imkan sağlayan bir haktır. Sigortalılık statülerine bakılmazken bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkı vardır. 4/a'lı, 4/b'li ve 4/c'li, yani SSK'lı, Bağ Kur'lu ve Emekli Sandığı mensubu bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN YAPILIR?
Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir.
Günümüz Türkiye'sinde ekonomik açıdan zorlanan anneler yurt dışında yaşayan kadınların zorlanmadan para ödeyerek emekli edilip kendilerinin emekli olamamsından dolayı yetkililerden bu duruma bir çözüm getirilmesini istiyor.
SGK öncesi doğum mağdurları çocukları için yetkililerden doğum borçlanma talebinde bulunuyor. EYT'nin çözüme kavuşmasından sonra milyonlarca vatandaş emekli olmuştu. Mecliste Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri kapsayan Kanun Teklifiyle birlikte, annelerin SGK öncesi doğum borçlanması mağduriyeti çözülmedi. Doğan yada doğacak çocukları için işi bırakan kadınlar, uzun zamandır konunun çözülmesini istiyor.
DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?
Sigortalı kadın olmak,
Doğumdan önce sigortalı olmak,
Doğumdan sonra en geç iki yıl içinde başvuru yapmak,
Doğum nedeniyle çalışamadıkları süreler için borçlanma yapmak.