İstanbul’da resmi olmayan rakamlara göre 40 binden fazla motosikletli kurye var. Motosikletli kuryelerin kimi gıda sektöründe paket servisi yaparken kimi de küçük ya da büyük şirketlere bağlı olarak önemli evrak ve eşyaların taşınması görevini üstleniyor. Baskı, mobbing, düşük ücret, sigortasızlık, uzun çalışma saatleri gibi birçok sorunla mücadele eden kuryeler çalışırken iş ve can güvenliğinin sağlanmasını talep ediyor.
Moto kuryelik mesleği, 109 iş kolu “Tehlikeli Meslekler Statüsü”nde yer almamaktadır. “Tehlikeli Meslekler Statüsü”nde yer almak “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ni de zorunlu kılmaktadır. Kazaları ve ölümleri en düşük seviyeye çekebilmek için moto kuryelik “Tehlikeli Meslekler Statüsü”ne alınmalıdır.
Paket servis yapan şirketlerin, “30 dakikada”, “anında”, “hemen”, “uçarak”… ifadeleriyle yapılan reklamlarıyla birlikte müşteriler kuryeleri puanlayabiliyor. “Hızlı teslimat” vaadi ile “puanlama sistemi” arasında sıkışan motosikletli kuryeler puan alabilmek için daha fazla hız ve kuralsızlığa sürükleniyor. Motpsikletli kuryeler, kuralsızlığı, kazaları ve ölümleri en aza indirmek için hız baskısı ve puanlama sisteminin kaldırılmasını talep ediyor.
İşlerini motosiklet üzerinde yapan kuryeler, güvenli motorlar ve ekipmanlar sağlanmasını, kuryeleri güvencesiz koşullarda çalışmaya zorlayan işletmelerin de denetlenmesini istiyor.
Fırtınalı ve yağışlı havalarda valiliklerin motosiklet kullanımına ve moto kuryeliğe dair idari kararlarını meteorolojinin uyarından sonra değil de zor duruma düşen bir motosikletli kuryenin yaşadıklarının sosyal medyada viral olmasıyla alınmasına tepki gösteren motosikletli kuryeler fırtınalı ve karlı havalarda meteorolojinin uyarılarına göre idari tedbirler alınmasını, motosikletli kuryelerin işletmelerin insafına terk edilmemesini talep ediyor.
Motosikletli kuryelerin sayısı yüz binleri aşarken kuryeler sigortasız çalıştırılmamayı ve sendikalaşmanın önündeki fiili ve keyfi engellerin kaldırılmasını istiyor.
Kadınlar birçok konumda dışlanırken motosikletli kadın kuryeler için de durum farklı değil. Motosikletli kadın kuryeler yardımcı işçi konumuna koyulmak istemezken çoğunlukla erkeklerin çalıştığı bu iş kolunda mobbing ve ayrımcılığa uğramak istemiyor. Kadın motosikletli kuryeler işyerlerinde ve trafikte cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını, sektör içinde toplumsal cinsiyet eğitimlerinin verilmesini istiyor.
Motosikletli kuryeler her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği yollarda motorcu dostu bariyerlerin yaygınlaşmasını ve motosiklet kullananların yol ve can güvenliğinin sağlanmasını istiyor.